"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. augusztus 25., csütörtök

~ RUSZTIKUS FARMER ZSEMLE ~










Nincs jobb reggeli, mint egy ropogós zsemle... Reggelire még belefér, főleg, hogy tönköly lisztből készült. Hasonló mint a dagasztás nélküli kenyér receptje, mert ezt a tésztát sem kell agyon gyötörni, elég ha nagyjából összeáll és már mehet is a kelesztése. Kissé lágy és ragadós a tészta textúrája, de ettől lesz izgalmas a végeredmény. Igazi vajjal és egy bögre tejjel vagy tejeskávéval menthetetlenül kedvenccé válik. 


Hozzávalók: 6 csésze tönköly fehér búzaliszt, 1/2 csésze rozs liszt, 1/3 kocka friss élesztő, 1 csapott evőkanál só, 3 csésze langyos víz.


Az összetevőket egy tálba mérjük, majd fakanállal nagyjából összeállítjuk a tésztáját. Ragacsos lesz, de így a jó. Mikor összeállt a tésztája, liszttel meghintjük a tetejét, konyharuhával letakarjuk és 1 órára magára hagyjuk. Ez idő alatt szépen megkel és duplájára nő. A megkelt tésztát lisztezett lapra borítjuk, elosztjuk kb. 6 részre, majd kevésbé szabályos gombócokat sodrunk belőlük. Letakarjuk a zsemléket és 20percig hagyjuk őket megint pihenni. Ez idő alatt a sütőt bekapcsoljuk és előmelegítjük 180 °C-fokra. A zsemlék tetejét liszttel kissé meghintjük és máris mehetnek a forró sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra, ropogósra megsülnek. A kész zsemléket rácson kihűtjük, majd frissen, ropogósan tálaljuk. 







1 megjegyzés: