"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. augusztus 16., kedd

~ LABNEH... házi sajtkrém ~












Labneh... Közel-keleti előétel, amit a levantei területeken / Izrael, Libanon, Szíria, Palesztina, Jordánia, Törökország / előszeretettel fogyasztanak reggelire is, de akár a nap bármely pillanatában is fenséges ételféleség lehet. A világ legegyszerűbb, otthon elkészíthető krémsajtja, amit joghurtból vagy akár tejfölből is megcsinálhatunk, mi magunk is. Nem kell hozzá más, mint egy darabka tüll, gézlap, textil pelenka, vagy simán megteszi egy konyharuha is. Arra azért ügyeljünk, hogy az anyagunk ne legyen öblítő illatú, mert nagy esély van arra, hogy virágillatú / ízű krémet kapunk és máris kárba vész az igyekezetünk. Az elkészült krémsajt legjobb oliva olajjal és oliva bogyóval egy csipetnyi borssal megbolondítva, de mézzel és vaníliával sem utolsó. Kinek mi az ízlése... Finoman lágy és krémes kence, mennyeien hófehér csoda! A pirítós pedig kötelező hozzá!


Hozzávalók: 1 l joghurt, anyag darab, tál és fakanál.... Tálaláshoz: oliva olaj, oliva bogyó, durvára őrölt színes bors keverék, kevés tengeri só, pirítós kenyér.


A tiszta anyagot egy tálba terítjük és beleöntjük a joghurtot. Az anyag négy csücskét összefogjuk, szorosan megkötözzük a joghurt felett és fakanállal fellógatjuk a tál peremére. Lényeg, hogy ne érjen bele a lecsöpögött savóba az anyag alja. Egy egész napra betesszük a batyunkat a hűtőbe csöpörészni. Másnap kibontjuk az anyagot és a krémsajtot tálba tesszük. Villával krémesre keverjük és megöntözzük az oliva olajjal. Dobálunk rá oliva bogyót és megszórjuk a tetejét durvára őrölt borssal és tengeri sóval. Pirítós kenyérrel máris fogyaszthatjuk. Aki szereti, kérhet hozzá hasábokra vágott zöldségeket is...








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése