"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. szeptember 11., vasárnap

~ MANDULÁS CROIASSANT ~













Néha úgy ébredek fel reggel, hogy nekem ma kell valami reggeli finomságot sütni. Természetesen ezek a fellángolásaim a hétvégékre korlátozódnak, amikor mindenki itthon van, és még mélyen alszanak. Nincs munka, nem kell elindulni sehová és a csend uralja a házat... Szeretem ezeket a nyugodt órákat. A kelő nap kellemesen besüt a konyhába, a rádióból halk zene szól és álmos cicaszemek néznek rám... Hamar előveszem a lisztet, az élesztőt és máris halkan duruzsolni kezd a KitcheAid motorja a pulton. Szóval így kezdődik nálam egy tökéletes vasárnap reggel. Az már csak plusz érzés, amikor a sülő péksütemény illata belengi a konyha terét. Ma Croiassant készült, igazi francia receptúra után. Isteni reggeli kényeztetés a javából...


Hozzávalók: 450 gr. liszt, 125 gr. tej, 95 gr. joghurt, 25 gr. friss élesztő, 30 gr. cukor, 1 tojás, 1/2 mokkáskanál só. Továbbá: 10 dkg vaj, 1 tojás a lekenéshez,2-3 evőkanál mandula pehely. Tálaláshoz: porcukor.


A lisztet tálba szitáljuk / lényeges momentum, hogy a légiesen könnyű legyen a tészta /, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a langyos joghurtot, a tojást és a sót. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Közepesen kemény, de rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Liszttel meghintjük a tetejét, majd letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. 




Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk. A hideg vajat fólia közé tesszük és kb. 1/2 cm téglalappá nyújtjuk ki. A tésztát lóhere alakban kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, a vajat a közepére tesszük, majd ráhajtjuk a tészta szirmokat. 




Becsomagoljuk fóliába és betesszük a hűtőbe 1/2 órára dermedni. Mikor letelt az idő, kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra és képzeletben három részre osztjuk, majd szimpla hajtással összehatjuk.




Ezt a hajtogatást még 2 x végezzük el, félórai hűtéssel kiegészítve. Mikor megvoltak a hajtogatások, akkor enyhén lisztezett gyúrólapon hosszúkás kb. 20 x 60 cm-es alakú lappá nyújtjuk ki a tésztát és felvágjuk hosszúkás háromszög alakokra. A szélesebb részénél a tésztadaraboknak ejtünk egy vágást, majd feltekerjük őket kifli alakúra.




A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket felver tojással lekenjük és mandulapehellyel megszórjuk. A tepsit a hideg sütőbe tesszük és úgy kapcsoljuk be 175 °C-fokra. 
Kb. 20-25 perc alatt gyönyörű aranybarnára sülnek a croiassanok. Langyosan tálaljuk őket porcukorral meghintve. Vajjal és házi lekvárral mennyei reggeli!






1 megjegyzés: