"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. augusztus 6., szombat

~ SZILVÁS MORZSASÜTI ~














Lassan itt a szilva szezon, lehet sütni-főzni vele. A szilva pont az a gyümölcs, ami számtalan formában elkészíthető. Mi magyarok lekvárnak ismerjük a legjobban, de fűszeres chutney-nak elkészítve, sültekhez, húsos ragukhoz is kezd egyre népszerűbb lenni. A  sütikben nagyszerű főszereplő, legyen az torta, kevert tészta vagy pite. Szeretem a " morzsa " sütiket, mert nincs velük sok munka és mégis hihetetlenül finom süteményt tudunk rövid idő alatt elővarázsolni magunknak, vagy a hirtelen betoppanó vendégeinknek. A tésztáját nem kell gyúrni, se nyújtani, így tényleg nagyon egyszerű. Csak egy villa kell hozzá és máris kész egy pitéhez nagyon hasonlító édesség. Most szilvával készítettem, de kedvünk szerint variálhatjuk hozzá az éppen aktuális gyümölcsöt attól függően, hogy éppen mi terem a kertben vagy a piacokon. Jók hozzá a bogyós gyümölcsök, a barackok de még a téli gyümölcsök is remekül passzolnak hozzá. Szóval érdemes megkóstolni, már csak azért is, hogy ilyen időbarát sütiről van szó...


Hozzávalók egy 20 x 30 cm-es tepsihez: 45 dkg liszt, 20 dkg puha vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 12 dkg cukor. Töltelék: 15-20 szem szilva, 4-5 evőkanál fahéjas cukor. Tálaláshoz: porcukor.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük majd villával " vizes homok " állagúra keverjük. Kibéleljük a tepsit sütőpapírral, majd a tészta 2/3-át beleszórjuk, villával elterítjük majd kézzel belenyomkodjuk egyenletesre.








A szilvákat megmossuk, megtöröljük, majd késsel félbevagdossuk. Vágott felükkel felfelé kirakjuk a tészta tetejét, majd megszórjuk a szilvákat fahéjas cukorral.






A maradék tésztamorzsát a szilvára szórjuk.




A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a süteményt sülni. Kb. 25-30 perc alatt ropogósra megsütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd kockákra felvágjuk. Tálalás előtt porcukorral hintjük meg a tetejét. Finoman krémes, de mégis ropogós sütemény, a szilva finom ízével...






5 megjegyzés:

  1. Megsütöttem és nagyon finom ez a morzsasüti. A fényképeid pedig gyönyörűek.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Krisz,

    Volt pár szilvám a helyi piacról, most tettem sütőbe a morzsasütit, alig várom, hogy elkészüljön :)

    Jó kis recept! Köszönettel, Regina

    VálaszTörlés
  4. Kedves Illeskrisz , már többször megsütöttem ezt a finomságot. Picit változtattam a recepten, tettem bele piritott apritott diót a tésztájába, fantasztikus finom lett. Családi kedvenc :) Köszönöm a receptet. A fotók gyönyörüek, nem gyözöm csodálni nem csak itt, hanem az egész blogodban.

    VálaszTörlés
  5. Elkeszitettem! Sajat szilvabol, a ferjem es a sracaim is odaig vtak :)
    Ez az uj kedvenc sutim, mta a dragam....
    Koszonet a receptert, tovabbi erdemenyes sutest-fozest kivanok es varom a recepjeidet!Eva

    VálaszTörlés