Annyira romantikusra sikeredett ez a kalács, hogy megérdemelt tőlem egy posztot. Ismerős lehet a tésztája, mert egy jól bevált kelt tészta receptem, innen a blogról... Mivel ez töltelék nélküli kalács, úgy gondoltam, had bővítse ez is, a kalácsok szép sorát. A formázása tetszett meg igazán, muszáj voltam én is kipróbálni. Mivel külön ízzel nem bír, ezért kapott a végén egy leheletnyi porcukrot, így mindenki azzal fogyaszthatja majd el, amihez éppen kedve támad. Lekvár, vaj, csokoládé vagy mogyorókrém... De magában is remek egy bögre tejjel, vagy kakaóval.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2,5 dl langyos tej, 1/3 kocka friss élesztő, 1 kanál puha
tea vaj, 1 tojás sárgája, 2 kanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1/4 mokkáskanál só. Lekenéshez: 1 kanál olvasztott vaj. Tálaláshoz: porcukor.
A
lisztet tálba szitáljuk a porcukorral együtt. Az élesztőt felfuttatjuk
kb. 1/2 dl tejben. A megmaradt tejhez hozzákeverjük a vaníliás cukrot.
Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adjuk
és rugalmas kelt tésztát gyúrunk az egészből. A bedagasztott tésztát
letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett lapra borítjuk és kinyújtjuk kb. 2 mm vastag kerek lappá. Kb.6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztából a köröket. A köröket éles késsel bevágjuk.
Kevés vajat langyosítunk és átkenjük vele a tésztakörök tetejét. A korongokat a vágásnál elkezdjük feltekerni és ha ügyesek voltunk, szép rózsaformákat fogunk kapni...
Olvasztott vajjal kikenünk egy kerek, kapcsos tortaformát és szépen körben belerakosgatjuk a formázott rózsákat.
Vajjal lekenjük az egészet és 15 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a kalácsot sülni. Kb. 25 perc alatt szép pirosra megsütjük benne. Mikor megsült, langyosra hűtjük a formában, majd tálra csúsztatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Ki-ki fogyaszthatja lekvárral, vajjal vagy mogyorókrémmel...
Mesés kalács. Teljesen odavagyok érte :-)
VálaszTörlésNagyon szeretem a blogodat, gyakran benézek, pár sütit már el is készítettem, azonban csak jelezni szeretném, hogy pár hete a vírusvédelem folyamatosan problémát jelez minden alkalommal külön kell engedélyeznem hogy egyáltalán elolvashassam a bejegyzéseidet. Nem tudom másnál is előfordul-e. További jó munkát kívánok, Judit
VálaszTörlés