"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. július 19., kedd

~ RÓZSA KALÁCS ~













Annyira romantikusra sikeredett ez a kalács, hogy megérdemelt tőlem egy posztot. Ismerős lehet a tésztája, mert egy jól bevált kelt tészta receptem, innen a blogról... Mivel ez töltelék nélküli kalács, úgy gondoltam, had bővítse ez is, a kalácsok szép sorát. A formázása tetszett meg igazán, muszáj voltam én is kipróbálni. Mivel külön ízzel nem bír, ezért kapott a végén egy leheletnyi porcukrot, így mindenki azzal fogyaszthatja majd el, amihez éppen kedve támad. Lekvár, vaj, csokoládé vagy mogyorókrém... De magában is remek egy bögre tejjel, vagy kakaóval. 


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dl langyos tej, 1/3 kocka friss élesztő, 1 kanál puha tea vaj, 1 tojás sárgája, 2 kanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1/4 mokkáskanál só. Lekenéshez: 1 kanál olvasztott vaj. Tálaláshoz: porcukor.


A lisztet tálba szitáljuk a porcukorral együtt. Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1/2 dl tejben. A megmaradt tejhez hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adjuk és rugalmas kelt tésztát gyúrunk az egészből. A bedagasztott tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett lapra borítjuk és kinyújtjuk kb. 2 mm vastag kerek lappá. Kb.6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztából a köröket. A köröket éles késsel bevágjuk.


Kevés vajat langyosítunk és átkenjük vele a tésztakörök tetejét. A korongokat a vágásnál elkezdjük feltekerni és ha ügyesek voltunk, szép rózsaformákat fogunk kapni...


Olvasztott vajjal kikenünk egy kerek, kapcsos tortaformát és szépen körben belerakosgatjuk a formázott rózsákat.


Vajjal lekenjük az egészet és 15 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a kalácsot sülni. Kb. 25 perc alatt szép pirosra megsütjük benne. Mikor megsült, langyosra hűtjük a formában, majd tálra csúsztatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Ki-ki fogyaszthatja lekvárral, vajjal vagy mogyorókrémmel...






2 megjegyzés:

  1. Mesés kalács. Teljesen odavagyok érte :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a blogodat, gyakran benézek, pár sütit már el is készítettem, azonban csak jelezni szeretném, hogy pár hete a vírusvédelem folyamatosan problémát jelez minden alkalommal külön kell engedélyeznem hogy egyáltalán elolvashassam a bejegyzéseidet. Nem tudom másnál is előfordul-e. További jó munkát kívánok, Judit

    VálaszTörlés