"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. július 15., péntek

~ MÁKOS-ÁFONYÁS SZELET ~












Ilyenkor nyáron, amikor érik az áfonya, akkor rendszerint bevadulok és képtelen vagyok visszafogni magamat a vásárlásától... Egyszerűen imádom! Télen még a joghurt sem lehet más, mint áfonya ízű. De most nyár van, áfonya kavalkád. Sütöm belőle a süteményt, főzöm belőle a lekvárt, töltöm vele a palacsintát és dobozolom be őket szépen sorban a mélyhűtőbe. Nehogy már télen nélkülözni kelljen a finom ízét...  Most, egy krémes sütemény készült vele, kevés mákkal megbolondítva. Bűnöztem itt a nagy diéta közben, és bizony begyűrtem belőle egy fél szeletet. 


Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 4 kanál liszt, 4 kanál cukor, 1 kanál olaj, 1 csipet só, 1 csipet sütőpor, 1 kanál szemes mák. Krém: 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint 1-2 kanál porcukor, 1 kis üveg kb. 250 gr-os házi áfonya lekvár. Továbbá: 2 dl tejszín, 1 csésze áfonya.


A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk, melynek a tésztáját 1 kanál mákkal ízesítjük. Mikor megsült, lapjában félbevágjuk a tésztát és teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt, mindkettőt megkenjük vastagon a lekvárral. Ez után a mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és habverővel felkeverjük. A tejszínt habbá felverjük és lazán a mascarponéba forgatjuk. A kész krémmel megtöltjük az egyik piskóta lapot és megszórjuk áfonyával. A másik megkent lappal pedig befedjük a süteményt. Kissé lenyomjuk kézzel, majd fóliával letakarjuk és 2-3 órára behűtjük. Tálaláskor felvert tejszínhabot teszünk a sütemény tetejére, áfonyát szórunk rá és felvágjuk hosszanti szeletekre. 





2 megjegyzés:

  1. Koszonom a receptet! Elkeszitettem es nagyon finom lett. Hihetetlen, h egyy kis maktol mennyire mas lesz az egesznek az izhatasa, mert hasonlokat szoktam sutni maskor is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Annamária!
      Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy elkészítetted a sütit és hogy ízlik is. További szép napot!
      Kriszti

      Törlés