"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. július 12., kedd

~ VIRSLIS FONAT ~










Nagyon meleg volt ma, és én még rátettem egy lapáttal, hogy bekapcsoltam a sütőmet. De sebaj, ezért van a légkondi. Főztem egy láboska majorannás-tejfölös krumplifőzeléket, utána meg azon gondolkodtam, hogy mi is legyen mellé a feltét... Soroltam magamban: a sült virsli már unalmas, a sült tojás úgy szintén és gyenge eresztés, fasírtnak valóm meg nincs itthon. Pár perces tépelődés után egyszer csak bevillant egy recept, amit a napokban láttam a " fészbukon ". Egy jó kis virslis cucc, leveles tésztával és jó sok sajttal. Erre a főzelékes alkalomra pont jó lesz majd... Amúgy tényleg egy szuper recept. Alig kell hozzá valami, hamar meg van és mégis egy izgalmas plusz, a főzelék oldalán. De ha éppen nem főzelék, akkor pompás mellé a sült krumpli vagy a rizs is. Szóval rendben van, na!

Hozzávalók: 1 tekercs leveles tészta, 6 db jó minőségű, roppanós virsli, 15 dkg Trappista sajt vagy valami hasonló, 1 nagyobb kovászos vagy csemege uborka, 1 kanál mustár. Továbbá: 1 tojás sárgája, 1 kiskanál fekete vagy sima szezámmag. 

A leveles tésztát kitekerjük egy akkora nagyságú sütőpapírra, amekkora tepsibe belefér. A tésztát képzeletben 3 részre osztjuk és a közepét kirakjuk a felszeletelt sajt felével. Erre tesszük a virsliket. A virslik tetejére mehet a maradék sajtszelet és a szeletelt uborka. A rakás tetejére mustárt kenünk és a töltelék melletti tésztarészeket egy éles késsel vagy pizzavágó kőrkéssel ferdén bevagdossuk. 




A tésztacsíkokat jobbról-balról a töltelékre hajtogatjuk.




A végeket összenyomva lezárjuk.




A tojássárgáját kikeverjük és ecsettel lekenjük vele a fonatot.




A végén megszórjuk egy kevés fekete szezámmaggal és máris mehet az előmelegített, 180 °C-os sütőbe sülni. 






Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük az egészet. Sütés után 5 percet pihentetjük, majd felszeletelve tálaljuk. Adhatjuk főzelék mellé, vagy sült krumplival, rizzsel tálalva egy laktató főétel válik belőle.








6 megjegyzés:

  1. Fantasztikus receptek!Fantasztikus fotók!Fantasztikus blog!!! Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szille!

      Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik, válogass kedved szerint!

      Kriszti

      Törlés
  2. Micsoda finomság! Nagyon étvágygerjesztő ;-)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon jó és megint gyönyörű. Egyetértek Szillével :)!

    VálaszTörlés
  4. Finom fonat- egyszerű hozzávalókból.

    VálaszTörlés