"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. július 5., kedd

~ MAGOS BAGEL ~














Sokszor sütöttem már bagelt, de csak most vettem észre, hogy nem írtam róla bejegyzést. Pedig megérdemli, mert egy nagyon finom amerikai péksütemény. Mivel semleges az íze, lehet sósan vagy édesen is enni. Tehát jól áll neki bármilyen felvágott vagy a lekvár. Sőt! Tea vajjal és mézzel a legjobb... Szerintem. Szóval ha finomat reggeliznél, egyszer dagassz be egy adagot!


Hozzávalók 8-10 bagelhez: 35 dkg tönköly búza fehér liszt, 15 dkg tönköly teljes kiőrlésű liszt, 2,5 dl langyos víz, 1/2 d olaj, 10 gr. só, 20 gr cukor, 1 evőkanál méz, 1/3 kocka friss élesztő, 3-4 evőkanál mag-mix. Tetejére: 1 tojás fehérje, 2-3 kanál mag-mix.


A tészta hozzávalóit tálba tesszük, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Liszttel meghintjük a begyúrt tészta tetejét, majd letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett gyúrólapra borítjuk és finoman átgyúrjuk a tésztát. Elosztjuk 8-10 darabra. Mindegyik tésztadarabot gombóccá alakítjuk, majd a közepébe lyukat fúrunk az ujjunkkal és a lyukat kitágítjuk, hogy gyűrű alakja legyen. Mikor megformáztuk az összeset, akkor letakarjuk a bageleket és 20 percet ismét kelesztjük őket. Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt teszünk, majd a bageleket rátesszük egymástól kissé távolabb. Lekenjük a tetejüket a tojásfehérjével és megszórjuk a mag-mixel. 175 °C-on kb. 20 perc alatt szép aranybarnára megsütjük őket. Langyosan tálaljuk. Kínálhatunk hozzá felvágottakat, sajtot, lekvárt, mézet vagy vajkrémet. 





1 megjegyzés:

  1. Milyen lyukacsos a belseje, hihetelen. Vajon nakem is így sikerülhet?

    VálaszTörlés