"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. június 30., csütörtök

~ HABOS RIBIZLIS PITE ~















Ilyenkor nyáron, amikor a pácienseink kezelésre érkeznek, szoktak kényeztetni minket saját termesztésű gyümölcsökkel. Ki tálkával érkezik, ki pedig egy egész kosárral. Szeretnek minket asszisztensnőket, és így hálálják meg a munkánkat. Mi nagyon örülünk neki, hiszen bármikor jól jön, egy-egy adag frissen szedett gyümölcs. Most éppen egy kilónyi ribizlivel leptek meg, csak úgy piroslottak az apró gyümölcsgyöngyök a kosárkában. Rögtön anyukám egyik receptje jutott róla az eszembe... Gyerekként nagyon sokat ettem ebből a sütiből, anyu sokszor megsütötte. Emlékszem ki sem hűlt, de már ott türelmetlenkedtem a tepsi mellett, alig vártam, hogy anyu felkockázza végre. A tésztája kissé omlós-vajas, a habja édeskés, a sült ribizli pedig fanyar rajta. Ez a három ízkombó aztán egyként teljesedik ki a kóstolásakor. Szerintem nagyon finom...


Hozzávalók a tésztához: 3 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 9 evőkanál olaj / kb. 60 gr. /, 9 evőkanál tej / kb. 60 gr. /, 6 evőkanál liszt / kb. 8 dkg /, 1/2 kávéskanál sütőpor, csipet só. Továbbá: 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 35-40 dkg piros ribizli.

 
 A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután hozzáadjuk az olajat, a tejet és elkeverjük. Ez után hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Alaposan, simára keverjük a masszát. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy kb. 20X30 cm-es tepsit és a masszát belesimítjuk. 175 C-on, kb. 15-18 perc alatt, világosra sütjük benne a tésztát. Míg sül a tészta alap, addig leszemezzük a ribizlit, megmossuk, majd papírtörölközőn leitatjuk róla a nedvességet. A fehérjét kemény habbá felverjük a cukorral. A sütialapot kivesszük a sütőből, rákenjük a tojáshabot, majd megszórjuk a hab tetejét a ribizlivel. A süteményt visszatesszük a sütőbe, mérsékeljük alatta a tüzet 120 °C-ra és tovább sütjük, inkább már csak szárítjuk a süteményt / kb. 10-12 perc /. Ha elkészült, kihűtjük és felkockázva tálaljuk.





1 megjegyzés:

  1. Imádom a ribizlit és ez a süti (is) olyan csodás, guszta. Azonnal kedve támad az ember lányának beleharapni :-)

    VálaszTörlés