"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. április 12., kedd

~ DARÁLTHÚSBÓL RÁNTOTT SZELET ~













Egy újabb őrület, ami végigsöpört a gaszt-blog berkekben... Úgy hívják Rántott szelet. No, de nem ám szelet húsból: karajból, combból, csirkemellből vagy tarjából! Darált húsból... Izgalmas ugye? Én sem hittem benne mind addig, amíg ki nem próbáltam. És lám, működik. Finom. Ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti a sima rántott szeletet ettől a furfangos hústól. Itthon is kérdezték: - Mi lesz ma az ebéd ? - Rántott husi.... - mondtam. Örültek. A jó öreg "rántotthús"... Na persze. Hittétek, hogy az... Lapítottam a tálalásnál. Fel sem tűnt nekik. Bevették. Megették. Tényleg jó!


Hozzávalók 8 "szelet" húshoz: 1/2 kg darált sertés hús /diója /, 20 dkg reszelt Trappista sajt, ízlés szerint só, csipet őrölt bors. Panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa.


A darált húst tálba tesszük, rászórjuk a reszelt sajtot és ízesítjük a masszát sóval és őrölt fekete borssal. Kézzel alaposan kidolgozzuk. A sajt szinte láthatatlan lesz benne. A húsmasszából 8 egyenlő gombócot készítünk, majd lisztezett felületen először kézzel, utána sodrófával "szeletekké" alakítjuk ki. Alul-felül érdemes kissé belisztezni a húst, hogy ne ragadjon le. Mivel lisztes a hús felszíne, a panírozásnál ezt a momentumot ki is hagyhatjuk. 






A hússzeleteket először tojásba, utána zsemlemorzsába forgatjuk. Villával érdemes alányúlni, nehogy eltörjön, azért még sem egy egész hússal dolgozunk...








Panírozás után bő olajat forrósítunk és aranybarnára megsütjük benne a húsokat.




Friss salátával, rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk. Aki szereti a tartármártást, az is nagyon illik hozzá. Frissen az igazi.








2 megjegyzés:

  1. Érdekes, ki fogom próbálni.A sajt tartja össze, azért nem esik szét panírozás közben?

    VálaszTörlés
  2. Válaszolok én. Kipróbáltam. Tényleg egyforma, íz, kinézet. Valószínű a sajt tartja össze, mindenesetre nem nehéz panirozni, nem akar szétesni. Nekem 11 szép szelet jött ki belőle, gazdaságos. Tuti nem utoljára készítettem el.

    VálaszTörlés