"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. február 27., szombat

~NARANCSOS PISKÓTA TALLÉR~












Biztos vagyok benne, hogy sokaknak ismerős ez a sütemény... Nálunk nagy kedvenc. Kirándulások, nyaralások alkalmával, biztos beugrik egy két csomag a batyuba. Nem is igazán sütemény, inkább nassolni való desszert. A gyári verzió többféle ízben kapható, málnás, barackos, meggyes illetve narancsos, mint ez. Gondoltam, ha nem is nagyüzemben, de legyártok egy adagnyit. Kábé 20 darabot... Elrontottam. Egyből duplázni kellett volna, olyan gyorsan fogyott. Nagyon finom az itthoni projekt is, főleg, hogy nincs telenyomva aromákkal és színezékekkel. A narancs friss íze, a piskóta puhasága és a csokoládé kesernyés ízvilága hihetetlenül jól összeillettek a tallérokban. 


Hozzávalók a piskótához: 2 tojás, 2 kanál cukor, 3 kanál liszt, 1 csipet só. Narancszselé: 3 narancs, 1 citrom, 2-3 kanál cukor, 1 csomag zselatin. Máz: 15 dkg keserű csokoládé.


A tojásokat szétválasztjuk, majd egy csipet sóval elkezdjük felverni a fehérjéket. Mikor már majdnem teljesen kemény a hab, akkor keverés közben egyenként hozzáadjuk a tojások sárgájákat, kanalanként a cukrot és a lisztet. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd a piskótamasszát habzsákba töltjük. A habzsákból kerek, kb. 5 cm sugarú köröket nyomunk a papírra. Előmelegített sütőben, 180 C-fokon 6-8 perc alatt készre sütjük a piskóta korongokat. Akkor jók, ha már pirulnak a piskótakorongok szélei... A korongokat sütés után kihűtjük, majd leválasztjuk őket a papírról. Míg hűl a piskóta, addig elkészítjük a zselét. A narancsok és a citrom levét kifacsarjuk és átszűrjük. Kb. 3 dl-nek kell lennie. Egy kisebb lábosba töltjük a gyümölcslevet és elkeverjük benne a cukrot és az áztatott zselatint. Felmelegítjük, de nem forraljuk. A kész levet kiöntjük egy akkora sütőpapíros tepsibe, hogy kb. 1 cm vastag legyen benne a gyümölcslé. Kb. 15x20 cm. Hideg helyre tesszük a tepsit és megvárjuk, míg a gyümölcszselatin teljesen megszilárdul benne. Ha már elég kemény, akkor kiszúrjuk belőle a zselékorongokat egy kisebb pogácsa szaggatóval, mint a piskótánk mérete. Minden piskóta tallérra teszünk egy zselatin korongot és a tetejét bevonjuk az olvasztott csokoládéval. Díszítésként tehetünk a tallérok tetejére, reszelt narancshéjat.






1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon tetszik.:-)
    Szeretnèm megkèrdezni,hogx a zselatin hány grammod?

    VálaszTörlés