"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. február 23., kedd

~SZŰZPECSENYE VÖRÖSBOR MÁRTÁSBAN~










Ez egy nagyon pikáns húsétel... A nagy fiam azt mondta, aki kint élt egy fél évet Írországban, "-No, ezt egy tősgyökeres írrel, biztos nem tudnád megetetni, mert annyira karakteres az íze..." Túl fűszeres és nagyon markáns. Valóban, nem tagadom. Testes és tömény étel, mert vörösborban főtt egy egész fokhagymával együtt, jó sok fekete borssal. Ettől lett olyan, amilyen, Isteni finom! A szűzről meg nem is beszélve... ez az egyik kedvenc húsfélém. Természetesen bármilyen húsfélével elkészíthető: csirke, marha, pulyka..., kinek mi a kedvence. Jázmin rizzsel és salátaszívvel fogyasztottuk.


Hozzávalók: 1 nagyobb szűzpecsenye, 1 db. vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1/2 piros kápia paprika, 2-3 kanál sűrített paradicsom, 3-4 szem koktél paradicsom, 1 kávéskanál mustár, 2-3 dl testes vörösbor, só, őrölt fekete bors, kevés liszt, 2 kanál olaj, 1 kanál vaj, petrezselyemzöld.


A szüzet lehártyázzuk, megmossuk, majd szárazra töröljük. Kétujjnyi vastag szeletekre felvágjuk, majd a tenyerünkkel kissé szétnyomkodjuk. Klopfolni nem szabad, mert akkor szétesik az a gyenge hús... Sózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olajat, majd elősütjük benne a hússzeleteket. Mikor egy kissé megpirultak, kiszedjük őket és félre tesszük. A hagymát apróra felkockázzuk, a fokhagyma gerezdeket lereszeljük. A megmaradt olajban üvegesre sütjük a hagymákat, hozzáadjuk a paradicsompürét, a felaprított kaliforniai paprikát, sót és borsot. Kissé átsütjük az alapot, majd visszatesszük bele az elősütött hússzeleteket. Felöntjük a borral és egy kevés vízzel. Elkeverjük és egy kevés mustárral ízesítjük. Megkóstoljuk, és ha kell, akkor még sózzuk, borsozzuk. Lefedve, lassú tűzön főzzük tovább. Párolás közben néhányszor megkeverjük és ha kell vízzel pótoljuk, ha nagyon besűrűsödne a szaftja. Tálaláskor kevés petrezselyemmel szórjuk meg és jázmin rizzsel, forrón tálaljuk.







2 megjegyzés:

  1. Kedves Illéskrisz!
    Mennyi ideig kell párolni a húst ? Esetleg más hússal is elkészíthető ?
    Válaszát köszönöm ! Viki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szűzhús elég gyenge hús, 25-30 perc párolás elégnek kell hogy legyen, de persze vannak eltérő alkalmak, amikor ez nem elég. Ha a kést beleszúrva, könnyednek érzed és nem kemény, ruganyos a hús, akkor már biztosan jó lesz. Természetesen lehet másféle húsból is elkészíteni./csirkemell, karaj, tarja...

      Törlés