"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. február 18., csütörtök

~ BANOFFEE DESSZERT ~













Kedvenc téli gyümölcsöm a banán. Megmondom őszintén csak és kizárólag natúr formájában szeretem, de akkor is csak olyan állapotban, amikor még szép sárga a héja. Ki lehetne a világból üldözni a foltos, barna, töttyett, puha, már-már magától elinduló példányokkal. Azok számomra rémesek és ehetetlenek. Viszont a párom csak azokat szereti. Ilyenkor még a közeléből is elmegyek, mert az evés látványa is elborzaszt. Szóval nagyon ritkán, sőt ki merem jelenteni nem szoktam banánnal sütni-főzni. Viszont ez a desszert felkeltette az érdeklődésemet, gondoltam nem lehet rossz... Eltaláltam. Nagyon finom és kellemes! A selymes krém, a tejszínhab, az üde banán és a ropogós keksz alap olyan jó összhangot alkottak a poharakban, hogy nem győztem besöpörni velük az elismeréseket. Szóval aki szereti a banánt, az kóstolja meg egyszer ilyen formában is. A recept 4-5 személyre szól.


Hozzávalók a krémhez: 2 tojás, 6 dl tej, 4 kanál cukor, 2 púpos evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál vanília eszencia. Továbbá: 4 banán, 1 csomag zabkeksz, 4 dl tejszín, 2 kocka ét csokoládé. Karamell szósz: 120 ml tejszín, 1 csésze barna cukor, 4 kanál vaj, 1/2 mokkáskanál só.


Először a krémet készítjük el. A tejből egy decit kimérünk, ebben elkeverjük a tojások sárgáját, a keményítőt és az eszenciát. A tojásfehérjéket habbá verjük egy csipet sóval. A maradék tejet felforraljuk a cukorral és ha már majdnem forr, akkor kevergetés közben hozzácsurgatjuk a keményítős keveréket és krémmé főzzük. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. Ezzel kész a krém. Félre tesszük és kihűtjük. A következő lépésben a karamell szószt készítjük el. A cukrot lábosba szórjuk és karamellizáljuk. Ha szép sötét aranyszíne van a cukornak, akkor hozzáadjuk a vajat, a sót, felolvasztjuk benne. A végén hozzáöntjük a tejszínt is és kevergetve besűrítjük. Kihűtjük. A kekszet morzsalékosra törjük, a banánt felkarikázzuk, a tejszínt habbá verjük. A poharak aljába kekszet szórunk, rákanalazunk vaníliakrémet, erre teszünk banán karikákat, ismét pár kanál krém, majd jöhet 1-2 kanál karamellszósz. A végén tejszínhabrózsákat nyomunk a pohárdesszertek tetejére és reszelünk rá kevés ét csokoládét. Tálalásig behűtjük. Hűvösen egy nagyon kellemes pohár desszert lesz belőle...






4 megjegyzés:

  1. Kriszti! Megint csodásat alkottál :)!!

    VálaszTörlés
  2. A karácsonyi menü része volt és nagyon ízlett mindenkinek!Annyit változtattam,hogy lustaságból a krém helyett vanília pudinggal készítettem. Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon örülök, hogy ízlett, gondolom a vanília pudinggal is pont olyan jó lett. Köszönöm a visszajelzést! Kriszti

      Törlés
  3. Az idén is elkészült a leányzóm nagy örömére!

    VálaszTörlés