"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. május 9., szombat

~ SZULTÁN KEDVENCE ~
















Hogy miért volt a Szultán kedvence, csak sejteni tudom... Gondolom azért, mert mézes, diós és édes. Meg kell, hogy mondjam, jó ízlése lehetett a turbános fejedelemnek mert tényleg egy nagyon finom süteményről van szó. Számomra kissé édes, de szóljon mellette, hogy roppanós és porhanyós is egyben. Mivel van a diós töltelékben só is, így egy különleges ízhatást kölcsönöz a sütinek. Hiszen milyen finomak tudnak lenni a sós-karamellás dolgok... Nem vitatom, ez nem afféle "megettem a fél tepsit" sütemény, hanem inkább olyan "1-2 kocka és elég" fajta... Egy pohár jegeskávéval vagy csak sima tejjel is kitűnő nassolni való. 


Hozzávalók a tésztához: 15 dkg liszt, 12 dkg hideg vaj, 4 dkg cukor, 1 csipet só. Töltelék: 30 dkg dió, 17 dkg hideg vaj, 10 dkg barna! cukor, 1/4  mokkáskanál só, 3 kanál méz, 2 kanál tejszín. Díszítéshez: 3-4 dkg keserű csokoládé.


A lisztet tálba mérjük, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot és a hideg vajat. Kézzel "vizes homok" állagúra morzsoljuk. A morzsalékot beleszórjuk egy kb. 12 x 22 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kézzel lenyomkodjuk simára a tésztát. 10 percre betesszük a hűtőbe dermedni. Utána a diót deszkára szórjuk és éles késsel durvára megvágjuk.




Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C- fokra és a tepsiben lévő lehűlt tésztát, 10 perc alatt elősütjük benne. míg sül a tészta alap, addig elkészítjük a tölteléket. A vajat lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a sót és kevergetve felfőzzük. Akkor jó, ha barna és felhabzik. 2-3 percig így főzzük tovább. A végén beleöntjük a tejszínt és a diót. Elkeverjük. 





A forró tölteléket ráöntjük az elősült tésztára és a tetejét kanállal elsimítjuk.





Visszatoljuk a tepsit a sütőbe és még 15-20 percet sütjük a süteményt. Mikor megsült kihűtjük, hosszúkás szeletekre felvágjuk  a süteményt és olvasztott keserű csokoládéval áthúzzuk a tetejét. 










1 megjegyzés: