Délutáni uzsonna gyanánt készült ez a ropogós rizsgolyó, melybe most brokkoli is került. Szeretjük a bundázott ételeket és így, hogy sütőben sült olaj helyett, talán még kímélőbb is lett. De aki ragaszkodik a forró olajban sütéshez, az megteheti úgy is. Itt is, ott is, remek ropogós labdacsok lesznek majd belőlük. Nagyon finom, főleg ha még megmártjuk őket a selymes sajtmártásban is. Csak úgy eteti magát... Köretnek sem utolsó, egy szelet sült hússal és salátával tálalva.
Hozzávalók: 2,5 dl rizs, 1 fej brokkoli, 1 tojás, 10 dkg reszelt Trappista sajt, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 kanál liszt, só, őrölt fekete bors, zsemlemorzsa. Olaj a sütéshez, vagy sütőpapír a tepsihez.
A rizst pergősre megfőzzük, a rózsáira szedett brokkolit pedig félpuhára megpároljuk. Mikor elkészültek, kissé kihűtjük őket. Egy tálba tesszük a rizst, a puha brokkolit, a nyers tojást, a reszelt sajtot, a lisztet és a vágott petrezselymet. Óvatosan összekeverjük, hogy a brokkoli ne nagyon törjön benne össze, majd a masszát ízesítjük sóval és őröl fekete borssal.
Vizes kézzel, tojásnagyságú labdákat készítünk a masszából, majd zsemlemorzsában megforgatjuk őket.
Vagy forró olajban sütjük ki a golyókat, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, kevés olajjal megpermetezve. Mikor szép arany barnák a golyók, akkor itatóspapírra szedjük őket és forrón tálaljuk a sajtmártással.
Sajtmártás: 2 kanál vaj, 2 kanál liszt, 3 dl tej, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, szerecsendió.
A lisztet világosra megpirítjuk a vajban, majd állandóan kevergetve hozzáöntjük a meleg tejet. Folyamatosan kevergetve, besűrítjük a mártást. A végén hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Addig keverjük, míg a sajt elolvad benne. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Ha kell, még öntünk hozzá tejet, ha nagyon sűrűnek találnánk...
Szia,
VálaszTörlésHa én köretnek készítem akkor milyen húst tudnál ajánlani mellé?
Minden képen fehér, könnyed hús illik hozzá. Pl. roston csirkemell vagy tengeri halfilé...
VálaszTörlés