"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. május 24., vasárnap

~BROKKOLIS RIZSGOLYÓ SAJTMÁRTÁSSAL~
















Délutáni uzsonna gyanánt készült ez a ropogós rizsgolyó, melybe most brokkoli is került. Szeretjük a bundázott ételeket és így, hogy sütőben sült olaj helyett, talán még kímélőbb is lett. De aki ragaszkodik a forró olajban sütéshez, az megteheti úgy is. Itt is, ott is, remek ropogós labdacsok lesznek majd belőlük. Nagyon finom, főleg ha még megmártjuk őket a selymes sajtmártásban is. Csak úgy eteti magát... Köretnek sem utolsó, egy szelet sült hússal és salátával tálalva.


Hozzávalók: 2,5 dl rizs, 1 fej brokkoli, 1 tojás, 10 dkg reszelt Trappista sajt, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 kanál liszt, só, őrölt fekete bors, zsemlemorzsa. Olaj a sütéshez, vagy sütőpapír a tepsihez.


A rizst pergősre megfőzzük, a rózsáira szedett brokkolit pedig félpuhára megpároljuk. Mikor elkészültek, kissé kihűtjük őket. Egy tálba tesszük a rizst, a puha brokkolit, a nyers tojást, a reszelt sajtot, a lisztet és a vágott petrezselymet. Óvatosan összekeverjük, hogy a brokkoli ne nagyon törjön benne össze, majd a masszát ízesítjük sóval és őröl fekete borssal. 






Vizes kézzel, tojásnagyságú labdákat készítünk a masszából, majd zsemlemorzsában megforgatjuk őket.








Vagy forró olajban sütjük ki a golyókat, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, kevés olajjal megpermetezve. Mikor szép arany barnák a golyók, akkor itatóspapírra szedjük őket és forrón tálaljuk a sajtmártással.  



Sajtmártás: 2 kanál vaj, 2 kanál liszt, 3 dl tej, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, szerecsendió.


A lisztet világosra megpirítjuk a vajban, majd állandóan kevergetve hozzáöntjük a meleg tejet. Folyamatosan kevergetve, besűrítjük a mártást. A végén hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Addig keverjük, míg a sajt elolvad benne. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Ha kell, még öntünk hozzá tejet, ha nagyon sűrűnek találnánk...









2 megjegyzés:

  1. Szia,

    Ha én köretnek készítem akkor milyen húst tudnál ajánlani mellé?

    VálaszTörlés
  2. Minden képen fehér, könnyed hús illik hozzá. Pl. roston csirkemell vagy tengeri halfilé...

    VálaszTörlés