Azt hiszem ilyen egy tökéletes reggeli... A tavasz egyik legfrissebb zöldsége kétség kívül, a spárga. Reggeli gyanánt került most az asztalunkra. Sajnos szezonális zöldség, így akkor kell készíteni, amikor van belőle bőven. És ennek most van itt a szezonja. Én nagyon szeretem bárhogy kerül elém: krémlevesként, csőben sütve, párolva köretként vagy így ropogósan kirántva. Kicsit féltem tőle, hogy megeszik e majd, de szerencsére elfogyott. Rendkívül egészséges zöldség, mert rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne: Kálium, Magnézium, Vas és a B vitamin tartalma is igen magas. Rostjainak köszönhetően könnyen emészthető és vízhajtó hatása is jelentős... Szóval vegyétek és egyétek! Még az én finnyás Jancsim is evett belőle jó néhány darabot, pedig ő aztán megválogatja a foga alá valókat. Így kijelenthetem, hogy tényleg finom volt...
Hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, a panírozáshoz: liszt, tojás, parmezán sajt, zsemlemorzsa. Hollandi mártás: 15 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál fehérbor, 1 teáskanál só, 1/4 teáskanál bors, 1 teáskanál citromlé. Tálaláshoz: lágy tojás, pirítós kenyér, koktélparadicsom. só, őrölt bors.
A spárgák alsó, fás végeit levágjuk, majd szintén az alsó rész 1/3-át zöldséghámozóval meghámozzuk.
Lisztbe, felvert tojásba majd parmezánnal elkevert morzsába forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a panírozott spárgákat és kevés olajjal lepermetezzük. Forró sütőben 220 °C-on pirosra, ropogósra megsütjük. Míg sül a spárga addig
elkészítjük a mártást.
A tojássárgájákat, a bort, a sót és a borsot kézi habverővel felkeverjük
(fémedényben gőz felett), majd kanalanként beletesszük a folyékonyra
langyosított vajat. Állandóan kevergetve besűrítjük a mártást. A végén citromlével ízesítjük. Kihűtjük és tálaláskor hidegen még újra
felverjük. A spárgát lágy tojással, pirítós kenyérrel és koktél paradicsommal és a Hollandi mártással adjuk asztalra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése