"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. május 11., hétfő

~ SPÁRGA-ROPOGÓS, HOLLANDI MÁRTÁSSAL ~

















Azt hiszem ilyen egy tökéletes reggeli... A tavasz egyik legfrissebb zöldsége kétség kívül, a spárga. Reggeli gyanánt került most az asztalunkra. Sajnos szezonális zöldség, így akkor kell készíteni, amikor van belőle bőven. És ennek most van itt a szezonja. Én nagyon szeretem bárhogy kerül elém: krémlevesként, csőben sütve, párolva köretként vagy így ropogósan kirántva. Kicsit féltem tőle, hogy megeszik e majd, de szerencsére elfogyott. Rendkívül egészséges zöldség, mert rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne: Kálium, Magnézium, Vas és a B vitamin tartalma is igen magas. Rostjainak köszönhetően könnyen emészthető és vízhajtó hatása is jelentős... Szóval vegyétek és egyétek! Még az én finnyás Jancsim is evett belőle jó néhány darabot, pedig ő aztán megválogatja a foga alá valókat. Így kijelenthetem, hogy tényleg finom volt...


Hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, a panírozáshoz: liszt, tojás, parmezán sajt, zsemlemorzsa. Hollandi mártás: 15 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál fehérbor, 1 teáskanál só, 1/4 teáskanál bors, 1 teáskanál citromlé.  Tálaláshoz: lágy tojás, pirítós kenyér, koktélparadicsom. só, őrölt bors. 


A spárgák alsó, fás végeit levágjuk, majd szintén az alsó rész 1/3-át zöldséghámozóval meghámozzuk.





 Lisztbe, felvert tojásba majd parmezánnal elkevert morzsába forgatjuk. 






Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a panírozott spárgákat és kevés olajjal lepermetezzük. Forró sütőben 220 °C-on pirosra, ropogósra megsütjük. Míg sül a spárga addig
elkészítjük a mártást. 
 A tojássárgájákat, a bort, a sót és a borsot kézi habverővel felkeverjük (fémedényben gőz felett), majd kanalanként beletesszük a folyékonyra langyosított vajat. Állandóan kevergetve besűrítjük a mártást. A végén citromlével ízesítjük. Kihűtjük és tálaláskor hidegen még újra felverjük. A spárgát lágy tojással, pirítós kenyérrel és koktél paradicsommal és a Hollandi mártással adjuk asztalra.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése