"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. április 30., csütörtök

~ SPENÓT TORTA BURGONYÁVAL ~














Imádom a spenótot, főleg tavasszal. Ez a zöld klorofil igen jó hatással van rám ilyenkor. Valahogy úgy érzem magam tőle, hogy felfrissülök. Gondolom a benne lévő vitaminok és a vas fejti ki így a hatását. Végül is mindegy, én az ízéért vagyok úgy oda. Szeretem főzeléknek, tésztára mártásként, palacsintába vagy így tortába sütve... Közben azon méláztam itt magamban, hogy miért van az, hogy az ember gyerekként nem, aztán felnőttként meg megszereti a spenótot? Emlékszem engem is üldöztek vele évekig, most meg néha álmodozom róla. Mindegy, egyétek és szeressétek mert egészséges és finom! Ötlet : itt

Van egy versikém róla...

" Jucika egy szép napon kisétált a rétre,
mert azt mondta a mamája: spenót lesz ebédre!
 Azt gondolta Jucika, haza se megy estig,
egyék meg a spenótot az utolsó cseppig.
Közben szél lett, eső lett, a gyomra is korgott,
meggondolta Jucika ezt a "spenót" dolgot.
Szép szelíden hazatért és kért a spenótból, mert
az élet már csak ilyen: jóból áll és rosszból... "


Hozzávalók: 35 dkg leveles spenót, 2 db főtt tojás, 2 db nyers tojás, 12,5 dkg túró, 3 kanál reszelt sajt, 2 dl sűrű besamel mártás / 2 kanál olaj, 2 kanál liszt, 2 dl tej, só, bors /, csipet szerecsendió, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 2 nagyobb burgonya, őrölt fekete bors, só.


A spenótot leszárazzuk, megmossuk, majd száraz serpenyőben lefonnyasztjuk. Szűrőbe tesszük és levét jól kinyomkodjuk. Mikor jó száraz, tálba tesszük és hozzáadjuk a túrót, az előzőleg megfőzött besamel mártást / az olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tejet és állandóan kevergetve besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük /, az aprított főtt tojást, a tojások sárgáját és a reszelt sajtot. Ízesítjük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Kikeverjük.




 A burgonyákat meghámozzuk majd 2-3 mm vastag szeletekre felvágjuk és száraz serpenyőben a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk. Ezekkel a pirult burgonyaszeletekkel béleljük ki a zsúrtorta nagyságú kerek formát. A fehérjét kemény habbá felverjük, majd lazán beleforgatjuk a spenótos masszába. A masszát a burgonyára töltjük és a krém tetejét kissé eldolgozzuk.





 A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük bnne a spenót tortát. Forrón tálaljuk egy kevés tejföllel meglocsolva.









1 megjegyzés: