"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. április 18., szombat

~ TÚRÓS PUPUSAS ~


















Ismét hétvége, és ha hétvége, akkor bizony kelt tészta. Ilyenkor szívesen készítek kelteket, mert van rá időm és nem kell kapkodnom. És amilyen hűvösre fordult az idő, még jó is volt bekapcsolni a sütőt, legalább bemelegítette egy kicsit a konyhát. Adhattam volna "batyu" nevet is neki, de amikor megformáztam a töltött tésztákat, pont úgy festettek, mint a serpenyőben sült sós pupusasok... Ezért kapták ezt a nevet. De különben egy sima édes kelt tészta, amiből a bukta vagy a táska is készül. A krémes-túrós töltelék nagyon jól állt ennek a puha tésztának. Frissen, langyosan volt az igazi. Mazsolát nem tettem bele, nem akartam riogatni vele az egész családot... De aki szereti, az bátran szórjon a töltelékébe.


Hozzávalók 10 péksüteményhez: 45 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 bögre langyos tej, 2 kanál olaj, 1 kanál vaj, 2 kanál cukor, 1 csipet só, 1/4 kocka friss élesztő. Töltelék: 30 dkg friss tehéntúró, 1 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál búzadara, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 3 kanál cukor. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.


Az élesztőt a fele mennyiségű tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzá adjuk a többi hozzávalót a felfutott élesztővel együtt. Rugalmas kelt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Közben kikeverjük a túrós tölteléket. A túróhoz adjuk a hozzávalókat és krémesre kikeverjük. Mikor megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk egy lisztes gyúrólapon, majd elosztjuk 10 részre. Gombócokat formázunk a tészta darabokból, majd egyenként kinyújtjuk őket kb. 10 cm sugarú kőrré. A tészta közepére teszünk a töltelékből, majd összecsipkedjük a tészta széleket. Érdemes a tésztaszéleket egy kevés tojásfehérjével átkenni, hogy sülés közben biztos zárva maradjanak majd a sütik...








A kész süteményeket áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire és lekenjük őket egy felver tojás sárgájával.
Konyharuhával letakarjuk, majd amíg a sütő bemelegszik, addig pihentetjük őket. 175 °C-on 20-25 perc alatt, szép pirosra megsütjük őket. Porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése