"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. április 12., vasárnap

~ FAHÉJAS TULIPÁN ~
















Pár nap pihenés után amit Zalakaroson töltöttünk, olthatatlan vágyat éreztem már egy jó fotózáshoz. Mivel napokig nem csináltam semmit, de tényleg semmit, kezdtek elvonási tüneteim lenni a háztartással és a főzéssel kapcsolatban is. Nem hogy a fotózással... Szóval ahogy hazaértünk és elpakoltam, gyorsan bedagasztottam egy édes kelt tésztát. Történetesen ilyet sem ettünk napokig. Mondjuk nem is hiányzott, de most jól esett mindenkinek. Nem tehetek róla, engem a semmittevés is ki tud készíteni. Egész nap nem volt más dolgunk, mint, hogy fürödjünk, sétáljunk, olvasgassunk és étteremben étkezzünk... Szóval, ez a kelt tészta most terápiás jelleggel is hatott rám. Készült kakaós ízben is, hogy a ház ura is tudjon enni belőle.



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl langyos tej, 1/3 kocka friss élesztő, 7 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 1/2 mokkáskanál só. Töltelék: 5 dkg vaj,  fahéj / keserű kakaópor, cukor. Lekenéshez: 1 felvert tojás.



A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, lisztes alapra borítjuk a tésztát, és elosztjuk 15 darabra. Minden darabot gombóccá formázunk. A tésztadarabokat egyenként kinyújtunk kb. kávéscsésze alj nagyságúra, majd megkenjük a tetejét olvasztott vajjal. Szórunk rá egy kevés cukrot és fahéjat vagy kakaóport, majd feltekerjük. Éles késsel a 2/3 részét elvágjuk félbe, majd a lábakat is hosszában szétvágjuk. Így lesz 4 lábacskája a tésztának. A lábacskákat szépen felcsavargatjuk. Így lesz szép "cifra tulipán" formája a tésztánknak.








A kész tulipánokat áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire és lekenjük őket a felvert tojással. 20 percet pihentetjük őket, hogy kissé megkeljenek. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, majd betesszük a tulipánokat sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütjük őket. Langyosra hűlve tálaljuk. 









1 megjegyzés: