"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. április 2., csütörtök

~ SÁRGARÉPÁS TÖLTÖTT TOJÁS ~















A Húsvét nevében benne van, hogy vegyünk magunkhoz húst. Még szép. Persze, hogy veszünk. Füstölt sonkát. Ki ilyet, ki olyat. Van aki a kötözöttet, van aki daraboltat, van aki a tarját részesíti előnyben. Én, maradok a hagyományos füstölésű, egész parasztsonkánál. Nekünk az ízlik a legjobban. És azokat a rémes zsugorfóliába tett, beinjekciózott, pácos és előre megfőzött cafatokról, nem is ejtek szót... Azok egyszerűen ehetetlenek és telis-tele vannak aromával és tartósítószerrel. Rémesek, egyenesen a gasztronómia megcsúfolásai. Hagyjuk is. Viszont nem csak sonkát szokás enni Húsvétkor, hanem bizony tojást is. És nem is keveset. A sima főtt tojás alap, de emellett sokan készítenek hidegtálakat is, melynek szerves főszereplői a tojással készült majonézes saláták és köretek. A különféle töltött tojások tárháza pedig egyszerűen kimeríthetetlenek. Tölthetjük őket sajttal, hallal, májpástétommal, húskrémmel vagy zöldségekkel... Én most egy kis sárgarépát csempésztem bele. Ettől egy kissé roppanós lett a tölteléke, és nagyon finom.



Hozzávalók: 5 db főtt tojás, 3 evőkanál majonéz, 3 evőkanál reszelt-nyers sárgarépa, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só, csipet őrölt bors, 1 csipet sáfrányos szeklice. Tálaláshoz: saláta-mix.



A tojásokat megpucoljuk, majd egy éles késsel hosszában, egy éket vágunk ki belőle. A sárgájákat egy tálba tesszük, a fehérje darabokat nagyon apró kockára felvágjuk. Villával összetörjük a sárgájákat, majd hozzákeverjük a sárgarépát, a majonézt és a citrom levét. Ízesítjük sóval és borssal. Krémesre kikeverjük. A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük és megtöltjük vele a tojásokat. Egy tálat kibélelünk salátával, ráültetjük a tojásokat, majd tálalásig hűtőbe tesszük. Sonka és sós kalács mellé nagyon finom köret.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése