"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. december 4., csütörtök

~ CHEDDAR SAJTOS RUDAK ~















Karácsonykor túlnyomó többségben az édes sütemények dominálnak, és kevés a sós finomság. Azok inkább az év végi ünnepre, a Szilveszterre maradnak. Pedig nem árt némi sóssal is készülni, mert nem mindenki rajong az édes süteményekért, ízekért. És tegyük hozzá, esténként egy forró, fűszeres téli-tea mellé kimondottan jól esik egy-két sós rudat elropogtatni... Hogy ne legyen unalmas a nálunk megszokott Trappista sajt íze, most a Cheddar sajt kapott benne főszerepet. Ez a sajt jóval keményebb állagú és egy kissé fűszeres az íze. Én szeretem ezt is, és a narancssárga változatát is. Ötlet: itt  Nagyon finom, igazi omlós, roppanós rudak lettek... talán az egyik legjobb, amit valaha kóstoltam.


Hozzávalók: 1 1/3 csésze liszt, 1 tojás, 12 dkg vaj, 22 dkg Cheddar sajt, 1 kanál citromlé, 1 teáskanálsó, 1 csipet cayenne bors. Lekenéshez: 1 tojás fehérje, 1-2 kanál reszelt parmezán.






A hozzávalókat kimérjük, majd gyors mozdulatokkal sima tésztává összegyúrjuk. Lisztezett gyúrólapon vékonyra  /2-3 mm / kinyújtjuk és cakkos szélű derelyevágóval, kb. 1 cm széles csíkokra felvágjuk. A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és a felvert tojás fehérjével vékonyan áthúzzuk. A tetejükre pár kanál reszelt parmezánt szórunk. Előmelegített sütőben, 175 C°-on zsemleszínűre sütjük a sajtos rudakat. Frissen, ropogósan tálaljuk.








2 megjegyzés:

  1. A sós rágcsák tényleg mindig jól jönnek, pláne, ha még ilyen különlegesek is. Nagyon hangulatosak a képeid, olyan jó elidőzni rajtuk. :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de szeretem a képeidet nézegetni! + a finomságaidat is. :o)

    VálaszTörlés