"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. december 23., kedd

~ BEJGLI ~














Ahogy minden évben, most is elkészült a Bejgli. Tömény mákos, ahogy szeretjük. Talán sok is lett benne a töltelék, hiszen alig látszanak a tészta tekerések... No mindegy, attól nem fogok félni, hogy rajtunk marad. Ezzel a süteménnyel szeretném köszönteni az olvasóimat és kívánni mindenkinek Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket. Teljenek az ünnep napjai meghittségben és szeretetben.


Így készült a három bejgli...


Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 12.5 dkg Ráma margarin, 6 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1.5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 tojás sárgája, 1/2 dl tejszín, kb. 1 dl víz.


Az élesztőt nem kell felfuttatni, egyszerűen belemorzsoljuk a lisztbe és a hozzávalókból tésztát gyúrunk. Se túl lágy, se túl kemény ne legyen a tészta. 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. Addig elkészítjük a tölteléket.


Töltelék: 42 dkg darált mák, 7.5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg cukor, 2.5 dl víz, csipet fahéj és citromhéj, 2 marék áztatott mazsola /aki szereti.../ Lekenéshez: 1 tojás


A vizet felforraljuk a cukorral, majd ráöntjük a kimért hozzávalókra. Jól elkeverjük és teljesen kihűtjük.
Kb. 27 dkg tészta legyen a lap, melyet 20X25 cm-es téglalappá nyújtunk, erre kerül elkenve 27 dkg mákos töltelék. Feltekerjük. Így teszünk a másik két tésztával és a töltelékkel is. Nyújtáskor nem szabad a felületet lisztezni, mert akkor nem lesz fényes bejgli sütés után. Ha elkészítettük mindhárom bejglit, hűvös helyre tesszük, és csak másnap sütjük ki. Sütés előtt lekenjük először a tojás sárgájával, megvárjuk, míg megszárad, utána pedig átkenjük a fehérjével, ezt is megvárjuk, míg megszárad. A bejglik tetejét néhány helyen megszúrjuk és mehet a sütőbe. 180 C°-on kb. 25-30 percig sütjük.








KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET 

KÍVÁN AZ



7 megjegyzés:

  1. Merry Christmas to you ! Buon Natale !

    VálaszTörlés
  2. Krisztikém, nagyon jól sikerült ez a beigli. Szerintem pont ennyi mák kell bele. Szeretetteljes szép ünnepet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  3. Kisztike!
    Áldott, békés ünnepet kívánok Neked és Családodnak nagyon sok szeretettel! :)

    VálaszTörlés
  4. Boldog, békés karácsonyt kívánok az egész családnak :)

    VálaszTörlés
  5. Boldog karácsonyt kívánok! :)

    VálaszTörlés
  6. Meghitt, szép Karácsonyt és kellemes pihenést kívánok Neked és családodnak!

    VálaszTörlés
  7. Drága Kriszti, békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés