"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. október 31., péntek

~ HALLOWEEN TORTA ~














Sosem sütöttem még tortát Halloween-re, nem szoktuk megünnepelni. Nekünk magyaroknak egy értelmetlen ünnep. Szerintem. De ahogy jártamban-keltemben nézelődtem, manapság már elég nagy divatja lett itthon is. Partikat szerveznek, rémisztő dolgokba öltözködnek, nagy bulikat csapnak. A fiatalok egyszerűen jól érzik magukat eme estén. Tavaly mi a kislányommal tököt faragtunk, idén meg valahogy ez jutott az eszembe. Egy torta. Lám-lám már engem is elkapott a Halloween hóbort... Kissé bizarr a torta, de a hangulatnak megfelelő. Szilánkos és "véres"... Had rémüldözzenek az itthoniak. Egyébként a "gyilkos" külső egy finom mascarponés túrótortát rejt.



Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 3 kanál víz, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg cukor.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ez után hozzáadjuk a vizet. A lisztet összekeverjük a keményítővel és a sütőporral, majd a tojásos krémhez keverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is a masszába. A piskóta masszát egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába töltjük és 175 C-on, megsütjük. Közben elkészítjük a krémet.


Krém: 1/2 kg friss túró, 25 dkg mascarpone, 1 citrom reszelt héja és leve, 15 dkg cukor, pár csepp vanília eszencia, 2 dl Hulala tejszínhab. Bevonáshoz: 2 dl Hulala tejszínhab.


A túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vanília eszenciát a citrom reszelt héját és levét, a mascarponét. Elkeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tejszínhabot. 


A torta összeállítása: A piskótát lapjában félbe vágjuk és az egyik lapot rátesszük a tortatálra. Rákanalazzuk a krémet, elsimítjuk, majd a tetejére illesztjük a másik torta lapot. Alaposan lenyomkodjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor, a keményre felvert tejszínhabbal bevonjuk a tortát majd cukorszilánkkal és piros ételfestékkel díszítjük. Természetesen ezek csak az ünnep kedvéért kerültek rá...







3 megjegyzés:

  1. Rémes! :D Akarom mondani marha jó. :) Azt a cukordíszt a tetején hogy csináltad?
    Egyébként mi sem ünnepeljük a Halloweent és ez így is marad. Ettől függetlenül mindig csodálattal nézem az erre az ünnepre készített cukiságokat/rémségeket.

    VálaszTörlés
  2. Kriszti, hát ez nagyon jól sikerült, nagyon eredeti az ötlet. Egy kis ünnepi borzongás után biztosan jólesően fogyasztottátok.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jóóóóó :) és milyen fini lehetett .)

    VálaszTörlés