"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. október 5., vasárnap

~ SZEZÁM BON-BON ~














Diós-csokoládés bon-bont szerettem volna ma készíteni, aztán rá kellett döbbennem, hogy se dióm, se csokoládém. Értetlenül álltam a dolgok előtt, hogy ez meg miként történhetett meg velem...?! Még csoki talán akadt volna, de az is fehér. Rendszerint az elképzeléseimtől nehezen válok meg, így máris fordítottam a kockán és mégis csak lett bon-bon. De egész más... Összeszedtem a maradék "világos" hozzávalókat ami a kamrában megbújt, majd összegyúrtam belőlük egy finom masszát. Hogy mik volta azok a világos dolgok? Világos, hogy elárulom... Egy kis mandula, keksz, fehér csokoládé, szezámmag és tejpor.


Hozzávalók kb. 20 golyóhoz: 10 dkg mandulaforgács, 15 dkg Petit B. keksz, 12 dkg szezámmag, 5 dkg reszelt fehér csokoládé, 3 kanál tejpor, 7 dkg vaj, 1 tojás, 8 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, 1 csipet só. 


A szezámmagot és a mandulát külön-külön láboskában, állandóan kevergetve zsemleszínűre megpirítjuk. Ha megpirultak, akkor a szezámmag kevesebb mint a felét külön tesszük, majd a maradékot összeöntjük a mandulával. Ehhez hozzákeverjük a darált kekszet, a tejport és a csipet sót. Ezzel a száraz hozzávalók meg is vannak. Egy kisebb láboskába, amit vízgőz fölé helyezünk, beletesszük a vajat, a cukrot és a tojást. Állandóan kevergetve felolvasztjuk, majd habverővel krémessé főzzük az egészet. Kissé lehűtjük, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk a tejjel / lehet, hogy elkel bele még tej, de ez attól függ, hogy mennyire szívja meg magát a keksz.. /. Nedves kézzel kisebb diónyi gombócokat formázunk a masszából, majd a pirított szezámmagban megforgatjuk őket. Tálra rendezzük a golyókat és tálalásig hűvös helyen tároljuk. Igazán finom csemege egy kávé mellé. Véleményem szerint,, még Karácsonykor is megállja a helyét a süteményes tálon....







3 megjegyzés:

  1. Tiszta szerencse, hogy nem volt csokid és diód, mivel így elkészülhetett ez a nagyon finomnak tűnő csemege! :) Guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Sok finomságot beleraktál. Nagyon klassz kis édesség kerekedett belőle. Megkóstolnám, ha véletlenül erre gurulnának. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes, és közben sok finomságot adtál hozzá! Aranyos golyók!

    VálaszTörlés