"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. október 25., szombat

~ GÖNGYÖLT KARAJ ~









 



Hétvégére vettem egy darabka karajt...  Fogalmam sem volt mit is fogok majd vele kezdeni, de abban biztos voltam, hogy nem kirántva lesz, mert azt már végképp nagyon unom...  Persze az itthoniak nem tágítanak a rántott hús bűvköréből, szerintem ha rajtuk múlna a fél életemet, panírozással tölthetném.  Ah, félre a morzsával, jöjjön helyette inkább valami izgalmasabb husi!  Ahogy nézelődni kezdtem az interneten karaj ügyben, ráakadtam egy göngyölt húsra, mégpedig Lajos Mari oldalán. Meg van!  Felgöngyölöm! Pazar gondolatnak tűnt, aztán milyen jót is tettem vele!  Éppen ami a hűtőmben volt tölteléknek való, no pont azok kerültek bele, szépen sorban... Füstölt sonka, csípős kolbász, sajt és póréhagyma. Az alá öntött fél üvegnyi sör, pedig csak dobott az ízhatásán. Csuda finom lett, igazi húsos ízözön!


Hozzávalók: kb. 20-22 cm-es csont nélküli karaj, 10 dkg vékony szelet füstölt sonka, 15 dkg csípős szárazkolbász, 15 dkg Trappista vagy Gouda sajt, 1/3 rúd póréhagyma, só, őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál szárított fokhagyma granulátum, 1 teáskanál grill fűszerkeverék, 5 kanál olaj, 3 púpos evőkanál zsír, 1/2 üveg sör, 1 nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma.


A húst megmossuk és szárazra töröljük. Éles késsel a hosszanti oldalánál kezdjük félbe vágni, de nem vágjuk teljesen végig. Kinyitjuk mint egy könyvet, majd fordítunk a húson 180 fokot és újra lapjában elkezdjük félbe vágni a húst, de itt sem vágjuk végig. Ismét kinyitjuk a húst és ha ügyesek voltunk, kaptunk egy nagy, téglalap alakú hússzeletet. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük a hús tetejét a szárított fokhagymával is. Kiklopfoljuk.






A kiklopfolt húsra először a sonka szeleteket majd a kolbász szeleteket rakjuk.






Utána tesszük rá a sajt, illetve a karikára vágott póré hagyma szeleteket.





A húst szorosan tartva felgöngyöljük úgy, mint ahogy a piskótát szokás. Vékony spárgával megkötözzük a húsroládot, hogy sütés közben a formáját megtartsa és ne csússzon széjjel.






A húsrolád tetejét borssal és grill fűszerrel meghintjük, kissé bedörzsöljük, majd egy serpenyőbe amibe belefér, kevés olaj-zsír keveréket hevítünk és megpirítjuk rajta a hús minden oldalát. Mikor körben szépen megpirult, áttesszük egy mélyebb sütőedénybe, mellé szórjuk a szálasra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Kanalazunk rá pár kanál zsírt, a sört pedig aláöntjük.






 Lefedjük az edényt. A sütőt előmelegítjük 220 C-fokra, majd betesszük a húst sülni. Kb. 1 óra alatt puhára, majd további 1/2 óra alatt, fedél nélkül, ropogós-pirosra sütjük. Sütés után levágjuk róla a kötözőzsineget, felszeleteljük és a pecsenyelével meglocsolva adjuk asztalra. Vajas burgonyapürével és friss fejes salátával tálaljuk az ételt.









2 megjegyzés:

  1. Amennyire gyönyörű a látványa, biztos olyan finom az íze is. :)

    VálaszTörlés
  2. Kriszti, nagy kedvet csináltál ehhez a látványos ételkölteményhez. A rántott hús nálunk is nagyon népszerű, de igen, azon túl és van élet ... vagyis étel.

    VálaszTörlés