"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. október 29., szerda

~ KÖRÖZÖTTES MOLNÁRKA ~













Régi íz a múltból... Mikor kislány voltam, anyukámmal és apukámmal nagyon sok helyen voltunk együtt szórakozni. Színházba, moziba, uszodába, strandokra jártunk, de sokat kirándultunk és utazgattunk. Olyan jó volt, nagyon szerettem ezeket a közös programokat... Sokszor ettünk szendvicset büfében, mert ugye nekem mindig jobb volt a bolti szendvics, mint az otthonról hozott, gondosan elkészített falat... Nos, az egyik ilyen kedvenc szendvicsem volt, a körözöttes molnárka. Úgy emlékszem az ízére! Teljesen odáig voltam érte. Lehet azért, mert az édeskés péksütemény olyan jól passzolt a körözött pikáns-sós ízével. Ma valahogy eszembe jutott és muszáj volt elkészítenem... Nosztalgiáztam vele.


Hozzávalók 12 db. molnárkához: 220 gr. tej, 2 evőkanál kristálycukor, 2 dkg élesztő, 1/2 kg. kenyérliszt, 2 kanál burgonyapehely, 1 tojás, 1 kiskanál só, 5 dkg vaj. Lekenéshez: 1 tojás. Szóráshoz: 1 kanál magkeverék. Körözött: 25 dkg friss tehéntúró, 2 evőkanál vaj, 1/2 fej apróra vágott hagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál paprikakrém, 1 mokkás kanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény.


A tejet a cukorral ízesítve meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 2-3 evőkanál lisztet is adunk hozzá, majd letakarjuk és meleg helyen 20 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a sót, és a felolvasztott, de nem meleg vajat. Hólyagosra, simára kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt a tészta, meglisztezett gyúrólapra borítjuk és egy vastagabb rúddá sodorjuk, majd 5 részre elosztjuk. A tésztadarabokat egyenként 15 -20 centis kerek lappá nyújtjuk, és 4 részre vágjuk. Fordítva tekerjük fel mint a hagyományos kifliket szokás, tehát a csúcsuktól kifelé, a szélesebb felé tekerjük. Szélső csücskeiket kicsit visszahajtjuk a kiflik alá. Tetejüket pengével két helyen megvágjuk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre átrakosgatjuk és egy 1/2 órán át ismét kelesztjük. Végül a tetejüket felvert tojással lekenjük, a maggal megszórjuk és előmelegített sütőben, 180 ºC-on kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Míg sülnek a kiflik, addig kikeverjük a körözöttet is. A hozzávalókat tálba tesszük és villával habos krémet keverünk belőlük. A megsült kifliket kihűtjük, majd salátával és a krémmel megtöltve tálaljuk.









4 megjegyzés:

  1. Júúúj, ez brutál finom lehet! :) Gyönyörű a molnárkád, pláne így megtöltve! Szépek ezek az egyszerű hangulatú képek is.

    VálaszTörlés
  2. Kriszti nem fogod elhinni, de nálam is molnárka sül éppen. Hetek óta tervezgettem a készítését, ma végre sorra került. Mi sonkával, tormakrémmel fogyasztjuk, de körözöttel is isteni lehet. Nagyon szép formásak lettek, és olyan múltidézős hangulatuk van.

    VálaszTörlés
  3. Épp tegnap olvastam az Index egyik konyhás topikján némi nosztalgiázást a Kígyó utcai egykori Mézes Mackó kapcsán az ottani tormakrémes-sonkás molnárkáról. Nekem is kedvencem volt. Valamikor a múlt évezredben még... :) :) :)
    Muszáj lesz sütnöm.

    VálaszTörlés