"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. június 27., péntek

~ PARADICSOMOS KÁPOSZTA - FŰSZERES TARJÁVAL ~













Ha két ismerős családos anyuka összetalálkozik egy "bevásárlóban", a kötelező formalitás kérdések után, biztos, hogy a következő kérdés az lesz: "mit főzöl ma?" Mert ugyebár a naponta felmerülő kérdés, néha már tényleg hat az idegekre... És olykor tényleg jó, ha feltesszük a kérdést, mert rögtön segítséget nyújthat a tanácstalanságban. Mint most is. Szilvikém, köszönöm az ebéd ötletet, máris megvalósult. Mert már rég volt terítéken nálunk is. Egyszerű főzelék a friss fejes káposzta jóvoltából. Ha még valaki nem ismerné, itt a receptje is...


Hozzávalók: 1 közepes fej káposzta, 1 kisebb fej hagyma, 250 gr, sűrített paradicsom vagy 2,5 liter friss paradicsomlé, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, só, őrölt kömény, cukor. Köret: 6 szelet húsos tarja, olaj, 1 fej hagyma, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, csípős paprika.


A káposztát megmossuk, felső sérült leveleit levágjuk. Felezzük, majd a torzsáját kivágjuk. Éles késsel vékony csíkokra felvágjuk. A felvágott káposztát áttesszük egy nagyobb lábosba, majd annyi forró vizet öntünk rá, ami még nem lepi el. Sóval, cukorral, őrölt köménnyel ízesítjük és félig puhára főzzük. Mikor félig megfőtt a káposzta, hozzákeverjük a paradicsomot is. Közben egy serpenyőben világos rántást készítünk az olajból és a lisztből, majd mikor zsemleszínű a pirult liszt, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát is. A káposztát berántjuk, és ha kell még ízlésünknek megfelelően tovább sózzuk, cukrozzuk. Míg fő a káposzta, addig a húst is megsütjük. A szelet húsokat gyengén kiklopfoljuk, majd sóval, borssal, őrölt köménnyel és az áttört fokhagymával fűszerezzük. Kevés olajat forrósítunk és a szálasra felvágott hagymát és paradicsomot üvegesre pirítjuk benne. Mikor lepirult a hagyma, akkor beletesszük a hússzeleteket és egy kevés vizet aláöntve, letakarva, készre pároljuk a húst. Ha szeretjük a csípős ízt, pár karika csípős paprikát is tehetünk mellé. A paradicsomos káposztát forrón tálaljuk a hússal és egy pár szelet pirítóssal.







3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ezt a főzeléket és olyan guszta husit készítettél hozzá, hmmm :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a paradicsomos kaposztat, es plane a finom hust kulon szervirozva melleje. Tetszik nagyon a kinti fotod. Most nekem itt a lanyomeknal egy honapig elvezhetek fotozni, a gyonyoru kertjukben. A ket kutyuskaikkal elvezem a kornyuzetet, mig vakacioznak ok Olaszorszagban!

    VálaszTörlés
  3. Ó, de szeretem én is. Fűszeres sült hússal a legfinomabb. Én még a menzai változatot is szerettem anno, de azért a házi jobb. A képeidet látva nagyon rákívánkoztam most.

    VálaszTörlés