Évekig nem sütöm, aztán egyszer csak beugrik... A fiam emlegette a minap, most miatta készült. Annyira bonyolultnak tűnik, de mikor neki áll az ember, megy mint a karika csapás... Főleg, ha még segítenek is. Legutóbb muffin sütőben sütöttem, úgy is finom, talán akkor ropogósabb volt a tésztája. Most csak hanyagul bedobáltam a vajas-diómorzsás, szabálytalan tésztadarabkákat a kerek tortasütőbe aztán Isten áldja a sütőben... A diót most sem sajnáltam tőle, alaposan meg lett forgatva a cukros diómorzsában. Csodásan megpirult, az alja pedig finom puha maradt. A sodóval pedig maga a mennyország...
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 1/4 kocka friss élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 2 kanál cukor, 1/2 mokkáskanál só. Továbbá: 20 dkg darált dió, 5 dkg porcukor, 10 dkg olvasztott vaj.
Az élesztőt egy kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt kel tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és kisebb pogácsa szaggatóval, szabálytalan darabokat szaggatunk ki a tésztából. A diót megdaráljuk, a porcukorral összekeverjük, a vajat megolvasztjuk. A tésztadarabokat megforgatjuk először az olvadt vajban, majd a dió morzsában. A kész gombócokat egy kerek tálba rakosgatjuk, majd ha megtelt a tál és elfogytak a hozzávalók, letakarjuk és még 1/2 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, majd betesszük a galuska halmot sülni. Mikor szép pirosra megsült, kivesszük és langyosra hűtjük. Míg sül a a tészta addig megfőzünk 1 Oetker vaníliás pudingot 7 dl tejjel, amiben elkeverünk 1 tojássárgáját, 3 evőkanál cukrot és egy csipet sót. A meleg mártással tálaljuk az aranyló galuskákat...
De jó, hogy elkészítetted! Nagyon guszta lett. Leeszem a képről. :D Még én sem csináltam soha, pedig már sokszor eszembe jutott.
VálaszTörlésÓóó, de jó, péntekre készítek én is a családnak ;)
VálaszTörlésTényleg maga a mennyország! Nekem a mártás jó hidegen is megfelel :)
VálaszTörlésÓriási kedvenc nálam, bolondulok érte bárhol, bármikor... :o)
VálaszTörlésCsodás és guszta nálad is.