"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. június 11., szerda

ARANYGALUSKA VANÍLIAMÁRTÁSSAL











Évekig nem sütöm, aztán egyszer csak beugrik... A fiam emlegette a minap, most miatta készült. Annyira bonyolultnak tűnik, de mikor neki áll az ember, megy mint a karika csapás... Főleg, ha még segítenek is. Legutóbb muffin sütőben sütöttem, úgy is finom, talán akkor ropogósabb volt a tésztája. Most csak hanyagul bedobáltam a vajas-diómorzsás, szabálytalan tésztadarabkákat a kerek tortasütőbe aztán Isten áldja a sütőben... A diót most sem sajnáltam tőle, alaposan meg lett forgatva a cukros diómorzsában. Csodásan megpirult, az alja pedig finom puha maradt. A sodóval pedig maga a mennyország...


Hozzávalók a tésztához:  35 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 1/4 kocka friss élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 2 kanál cukor, 1/2 mokkáskanál só. Továbbá: 20 dkg darált dió, 5 dkg porcukor, 10 dkg olvasztott vaj.


Az élesztőt egy kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt kel tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és kisebb pogácsa szaggatóval, szabálytalan darabokat szaggatunk ki a tésztából. A diót megdaráljuk, a porcukorral összekeverjük, a vajat megolvasztjuk. A tésztadarabokat megforgatjuk először az olvadt vajban, majd a dió morzsában. A kész gombócokat egy kerek tálba rakosgatjuk, majd ha megtelt a tál és elfogytak a hozzávalók, letakarjuk és még 1/2 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, majd betesszük a galuska halmot sülni. Mikor szép pirosra megsült, kivesszük és langyosra hűtjük. Míg sül a a tészta addig megfőzünk 1 Oetker vaníliás pudingot 7 dl tejjel, amiben elkeverünk 1 tojássárgáját, 3 evőkanál cukrot és egy csipet sót. A meleg mártással tálaljuk az aranyló galuskákat...







4 megjegyzés:

  1. De jó, hogy elkészítetted! Nagyon guszta lett. Leeszem a képről. :D Még én sem csináltam soha, pedig már sokszor eszembe jutott.

    VálaszTörlés
  2. Óóó, de jó, péntekre készítek én is a családnak ;)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg maga a mennyország! Nekem a mártás jó hidegen is megfelel :)

    VálaszTörlés
  4. Óriási kedvenc nálam, bolondulok érte bárhol, bármikor... :o)
    Csodás és guszta nálad is.

    VálaszTörlés