Most már nem lóghattam ki a sorból, hogy nem sütök és kóstolom meg a Spanyolok tradicionális fánkját, a Churrost. Ez egy égetett tészta féleség, melyet a forró olajba nyomva, arany barnára kell megsütni és még melegében fahéjas barna cukorba meghempergetni. Valóban nagyon finom édesség. Ha még nem elég maga, a fahéjas ízélmény, akkor megkoronázhatjuk az egészet egy adag, olvasztott és tejszínnel kikevert keserű csokoládé mártással. Mennyei ízhatás...
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 7 dkg vaj, 2 teáskanál cukor, 1/4 mokkáskanál só, 13 dkg liszt, 3 tojás.
Csokoládé mártogatós: 10 dkg keserű csokoládé, 3 evőkanál tejszín, 1 evőkanál keserű kakaópor.
Összemelegítjük és besűrítjük a hozzávalókat.
A tejet felforraljuk a vajjal, a sóval és a cukorral. Ez után beleszórjuk a lisztet, majd lassú tűzön állandóan kevergetve, sűrű masszává megfőzzük. Kissé kihűtjük, majd egyenként elkeverjük benne a tojásokat. Akkor jó, ha szép sima és fényes a fánktészta. Érdemes robotgéppel csinálni, mert kézzel elég fárasztó mutatvány... Közben olajat forrósítunk, a tésztát csillagcsöves nyomózsákba töltjük és tetszőleges formákban, az olajba nyomunk belőle kisebb adagokat. Pár per alatt, mindkét oldalukat arany barnára megsütjük. Itatós papírra kiszedjük a megsült fánkokat és forrón, fahéjas barna cukorba hempergetjük őket. Csokoládé mártogatóssal kínáljuk.
Illéskrisz Konyhája
Nagyon jól néz ki! Nekem is be kéne már állni a sorba, csak az rögtön 1-2 kg pluszt jelentene, mert tuti befalnám az egészet...:(
VálaszTörlésDe nagyon szeretem! Csak sütni nem :-( Szóval meghívhatsz uzsonnára. :-)))
VálaszTörlésNekem ez nagyon ízlene - ha meg tudnám kóstolni. :) (Annyi fánkot láttam mostanában magam körül, most már nekem is sütnöm kell, mert imádjuk.) :P
VálaszTörlésNagyon jól néz ki az öntettel különösen nagyon finom lehet! Még nem hallottam erről fánkról de biztos szívesen megkóstolnám én is !
VálaszTörlésUgye hogy, milyen finom!!:) Igaz én nem forgattam fahéjas cukorba, csak a csoki öntetbe szórtam pár csipetnyi fahéjat, de így is kifogom próbálni:)
VálaszTörlésJaj, ez nagyon finom! A csokiöntettel meg maga a bűn. :)))))
VálaszTörlésÉn is ezt fontolgatom egy ideje:)) A kép megint tökéletes:)
VálaszTörlésAmióta Penelope Cruse a Vicki Christina Barceloná-ban churrost vitt haza, meg akarom süti. De pont most nem lenne jó, a karcsúsodás első fázisában. Szóval marad későbbre. Viszont olyan csábító, és a képek!!!! csodaszépek. Igazi Mester vagy Kriszti!
VálaszTörlésEz nem semmi, csodás képek, csodás édesség. Már nagyon neki kellene állnom fánkot sütni...:)
VálaszTörlésCsodálatos fánkocskák!!! Ma én is sütöttem egy adagot, de valami borzalmasan csúnyák lettek. Így aztán gyorsan el is tüntettük mindet.:) Lehet hogy ez a Spanyolok tradicionális fánkja, de egy biztos a nagymamám már 50 évvel ezelőtt is ugyan így sütötte. Volt hozzá egy spéci kinyomója, csak sajnos időközben elkallódott.:(
VálaszTörlésNagyon tetszik! Már Én is tervezem, hogy hamarosan elkészítem!:))
VálaszTörlés