"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. április 5., kedd

CSIRKEMÁJAS LADIK avagy TÖRÖK PIZZA...ki, hogy imeri....













Tegnap vettem csibe májat....Elvileg dinsztelt máj lett volna belőle, de valami ott motoszkált a fejemben, hogy a múltkor valami jó csirkemájas receptet találtam és megfogadtam, hogy ha veszek májat azt a receptet feltétlenül kipróbálom....Így világosodtam meg és készült el ez a fincsi vacsorának való. Mellé egy pohár fehér bor és kész a mámor...


Tészta:

60 dkg liszt
2 kávéskanál só
1/2 kocka friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 dl olaj
3 dl tej vagy víz (ízlés szerint, lehet keverve)

Az élesztőt felfuttatjuk, majd közepes keménységű tésztát gyúrunk a többi hozzávalóval. letakarjuk, majd kétszeresére kelesztjük a tésztát. Míg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.

Töltelék: 25-30 dkg csirke máj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 duci gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű.

A májat megmossuk, lecsepegtetjük és apróra megvágjuk. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk majd kevés olajon megpirítjuk. Mikor már szépen megpirult a hagyma, hozzáadjuk a tört fokhagymát, a májat, majd állandóan kevergetve, erős tűzön lepirítjuk, hogy a leve is elpárologjon. Sózzuk, erőteljesen borsozzuk és kevés kakukkfüvet adunk hozzá. Pár perc alatt készre sütjük a májat. Kihűtjük.

Mikor megkelt a tészta, kb. 16 részre osztjuk és egyenként oválisra nyújtjuk a tészta darabkákat. A hosszanti oldaluknál, mindkét részét feltekerjük, majd a két végét össze csípjük a tésztának, és kialakítjuk a "ladik" formát. Letakarjuk, majd 20 percet még kelni hagyjuk.





Mikor megkeltek ismét, megtöltjük a májas töltelékkel a ladikokat, tetejükre, paradicsom kockát, petrezselymet és reszelt sajtot szórunk. A tészta széleit tojással lekenjük.









                                     Előmelegített sütőben, kb. 200 C-on pirosra sütjük a ladikokat.










6 megjegyzés:

  1. Ez egyszerűen gyönyörű!
    Muszáj elcsennem a receptet!!

    VálaszTörlés
  2. Már ketten csentük el a recit Kriszti!Én ezt a hétvégén meg is csinálom az biztos!Nagyszerű recept!Kösziii

    VálaszTörlés
  3. Barbi És Nelli!

    Vigyétek, vigyétek, jó portéka! Isteni finom!!! A fiacskám 5 darabot bírt elfogyasztani belőle...:o)

    VálaszTörlés
  4. Igen, én török pideként ismerem, és krémsajtos illetve paradicsomos darálthusos kivitelben szoktam készíteni :)
    Mennyei :) egyszer ezt is kipróbálom :)

    VálaszTörlés