Hozzávalók: 40 dkg finom liszt, 20 dkg rétes liszt, 2 kk só, 1/2 csomag friss élesztő, 1 kk cukor, 1 dl olaj, 1.5 dl tej, 1.5 dl víz.
A kb. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Megszórjuk a tetejét egy kanál liszttel és hagyjuk 5 percig pihenni, míg felhabzik. Közben a liszteket, és a sót egy tálba öntjük. A megkelt kovásszal elkezdjük bedagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, adjuk hozzá az olajat is és a maradék folyadékot. Ezzel is alaposan kidagasztjuk.
Liszttől függ a folyadék mennyiség. kemény tésztává dagasztjuk
Ezután jól letakarjuk, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük. Ekkor deszkára borítjuk, kissé lelapítjuk és felvágjuk 12 egyenlő részre.
Egyesével kinyújtjuk kerek lapokká, kb 3 mm vastagra. Majd felcsavarjuk jó szorosan. A tenyerünk alatt átgörgetjük, hogy jól összetapadjon.
Amikor mind készen van, letakarjuk őket a lisztezett deszkán.
45 percig ismét pihentetjük a kifliket. Két liter vizet felforralunk 2 evőkanál cukorral, majd ebbe a forró vízbe mártjuk bele a kifliket . Kb. 10-15 mp-ig lenyomjuk őket a lobogó víz alá. Eközben a kiflik felpuffadnak és megnőnek. Lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a főtt kifliket.
A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem lehet majd érezni. Előmelegített sütőben, kb. 180-200 C-on pirosra, ropogósra sütjük őket.
A Silser kifli után ez a kedvencem!:-)
VálaszTörlésEzt is ki kell próbálnom! Nagyon finom lehet. A töltött gombát elkészítettem..nagy sikere volt!
VálaszTörlésÜgyes vagy nagyon.
Ne haragudj, de a tejet hova tetted? Vagy a "langyos vízzel elkeverjük az élesztőt"-ben már a 1,5 dl tej is benne van ugye?
VálaszTörlésKöszi!
Ingyom-bingyom!
VálaszTörlésKöszönöm az észrevételed, már javítottam is. igen a tejben futtatjuk az élesztőt, és a liszt milyenségétől függően adjuk hozzá a maradék folyadékot. Köszi, hogy szóltál!
Kriszti!
VálaszTörlésEgy ilyen kiflivel kezdeni a napot csodálatos dolog! :)
Eszméletlen jól néz ki. Máris beraktam az elkészítendők közé. Köszönöm a receptet!
Csodás kiflik!
VálaszTörlésMég soha nem készítettem így kifliket, mondjuk máshogy se gyakran, mindenképp kipróbálom:-))
Szépek,nagyon!
VálaszTörlésha ötkor felkelek, kifli lesz belőle reggel 7-re :) ezt el kell készítenem :) köszi.
VálaszTörlésTücsök!
VálaszTörlésMindenképpen süssél ilyen kiflit, mert isteni ropogós. Tea vajjal és mézzel ettük...Hmmm..:o)
Ottis!
VálaszTörlésKöszönöm!
Beastie!
Nahát! Egy pasi kiflit süt otthon?! Irigylem a párod! Nálunk a fiúk, csak enni tudják, de azt nagyon!! :o)))
Hello Krisz :)
VálaszTörléskenyeret kétnaponta, leginkább DNK, mert az a léegegyszerűbb. Néha próbálkoztam kiflikkel, de túl tömények lettek. Na de most. Köszi a lehetőséget :)
Hello Beastie :o)
VálaszTörlésHát ez az, kenyér, kifli, nem hogy kétnaponta, hanem inkább naponta...A Kifli pedig megér egy próbát, hidd el, nem fogod megbánni. Majd benézek az oldaladra, hogy sikerült...:o)
Jaj, elég szomorú vagyok, nem sikerült valami jól ez a szép kifli..... valószínű már az élesztőfutatás sem sikerült jól, aztán a főzés során sem nőttek a kiflik... szóval valahol hibáztam. Megettem a kifliket, de tömény és tömör volt mindegyik, a kifliség hiányzott belőlük.majd legközelebb
VálaszTörlésÓ, de sajnálom...Vagy az élesztővel volt a gond, vagy túl meleg tejben keverted el. Igen, ha már az élesztő nem fut fel rendesen, akkor már vége az egésznek. A kelt tésztáknak az a lelke...Hogy ne csüggedj el annyira, én is jártam már így! Fel a fejjel, legközelebb tuti sikerül majd!!! :o)))
VálaszTörlésEzekben a percekben sül a drága... :-)
VálaszTörlésMár csak morzsák vannak...
VálaszTörlés