"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. április 6., szerda

BÉKEBELI FŐTT KIFLI












Hozzávalók: 40 dkg finom liszt, 20 dkg rétes liszt, 2 kk só, 1/2 csomag friss élesztő, 1 kk cukor, 1 dl olaj, 1.5  dl tej, 1.5 dl víz.

A kb. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Megszórjuk a tetejét egy kanál liszttel és hagyjuk 5 percig pihenni, míg felhabzik. Közben a liszteket, és a sót egy tálba öntjük. A megkelt kovásszal elkezdjük bedagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, adjuk hozzá az olajat is és a maradék folyadékot. Ezzel is alaposan kidagasztjuk.

Liszttől függ a folyadék mennyiség. kemény tésztává dagasztjuk
Ezután jól letakarjuk, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük. Ekkor deszkára borítjuk, kissé lelapítjuk és felvágjuk 12 egyenlő részre.

Egyesével kinyújtjuk kerek lapokká, kb 3 mm vastagra. Majd felcsavarjuk jó szorosan.  A tenyerünk alatt átgörgetjük, hogy jól összetapadjon.

Amikor mind készen van, letakarjuk őket a lisztezett deszkán.
45 percig ismét pihentetjük a kifliket. Két liter vizet felforralunk 2 evőkanál cukorral, majd ebbe a forró vízbe mártjuk bele a kifliket . Kb. 10-15 mp-ig lenyomjuk őket a lobogó víz alá. Eközben a kiflik felpuffadnak és megnőnek. Lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a főtt kifliket.




A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem lehet majd érezni. Előmelegített sütőben, kb. 180-200 C-on pirosra, ropogósra sütjük őket.








16 megjegyzés:

  1. A Silser kifli után ez a kedvencem!:-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt is ki kell próbálnom! Nagyon finom lehet. A töltött gombát elkészítettem..nagy sikere volt!
    Ügyes vagy nagyon.

    VálaszTörlés
  3. Ne haragudj, de a tejet hova tetted? Vagy a "langyos vízzel elkeverjük az élesztőt"-ben már a 1,5 dl tej is benne van ugye?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Ingyom-bingyom!

    Köszönöm az észrevételed, már javítottam is. igen a tejben futtatjuk az élesztőt, és a liszt milyenségétől függően adjuk hozzá a maradék folyadékot. Köszi, hogy szóltál!

    VálaszTörlés
  5. Kriszti!
    Egy ilyen kiflivel kezdeni a napot csodálatos dolog! :)
    Eszméletlen jól néz ki. Máris beraktam az elkészítendők közé. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  6. Csodás kiflik!
    Még soha nem készítettem így kifliket, mondjuk máshogy se gyakran, mindenképp kipróbálom:-))

    VálaszTörlés
  7. ha ötkor felkelek, kifli lesz belőle reggel 7-re :) ezt el kell készítenem :) köszi.

    VálaszTörlés
  8. Tücsök!

    Mindenképpen süssél ilyen kiflit, mert isteni ropogós. Tea vajjal és mézzel ettük...Hmmm..:o)

    VálaszTörlés
  9. Ottis!

    Köszönöm!

    Beastie!

    Nahát! Egy pasi kiflit süt otthon?! Irigylem a párod! Nálunk a fiúk, csak enni tudják, de azt nagyon!! :o)))

    VálaszTörlés
  10. Hello Krisz :)

    kenyeret kétnaponta, leginkább DNK, mert az a léegegyszerűbb. Néha próbálkoztam kiflikkel, de túl tömények lettek. Na de most. Köszi a lehetőséget :)

    VálaszTörlés
  11. Hello Beastie :o)

    Hát ez az, kenyér, kifli, nem hogy kétnaponta, hanem inkább naponta...A Kifli pedig megér egy próbát, hidd el, nem fogod megbánni. Majd benézek az oldaladra, hogy sikerült...:o)

    VálaszTörlés
  12. Jaj, elég szomorú vagyok, nem sikerült valami jól ez a szép kifli..... valószínű már az élesztőfutatás sem sikerült jól, aztán a főzés során sem nőttek a kiflik... szóval valahol hibáztam. Megettem a kifliket, de tömény és tömör volt mindegyik, a kifliség hiányzott belőlük.majd legközelebb

    VálaszTörlés
  13. Ó, de sajnálom...Vagy az élesztővel volt a gond, vagy túl meleg tejben keverted el. Igen, ha már az élesztő nem fut fel rendesen, akkor már vége az egésznek. A kelt tésztáknak az a lelke...Hogy ne csüggedj el annyira, én is jártam már így! Fel a fejjel, legközelebb tuti sikerül majd!!! :o)))

    VálaszTörlés
  14. Ezekben a percekben sül a drága... :-)

    VálaszTörlés