"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. április 13., szerda

ROPOGÓS SAJTOS CSIGA





Nagyon finom, sajtos keksz, ami sokáig el áll és ropogós marad. Sokszor megsütöm, mert rendkívül kiadós és nagyon közkedvelt mind a felnőttek és mind a gyereke körében is. Álltalában kerti rendezvényekre, szülinapokra, kirándulásokra készül, hatalmas adagokban. Még az is jó ebben a sós sütiben, hogy előző nap kell össze állítani a tésztáját, teljesen készre lehet előkészíteni, és másnap csak sütni kell...


Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt, 25 dkg Ráma, 2 dl tejföl, 2 kk. só, 1/2 cs. sütőpor.

Krém:20 dkg ráma, 25-30 dkg reszelt trapista sajt.


A tésztához valókat összegyúrni, 4 cipóra osztani, egyenként kinyújtani/ kb. 20x30 cm /, megkenni a sajtos krémmel, szorosan feltekerni, egy éjszakára folpakkal letakarva hűtőbe tenni.
















Másnap vékony, kb. 3 mm vastagra felszeletelni és előmelegített sütőben aranysárgára kisütni. Nekem úgy jött ki, hogy egy rúd egy tepsibe fért el. A tepsit ki kell zsírozni-lisztezni, vagy sütőpapírral kibélelni. Előmelegített sütőben, kb. 180-200 C-on, szép pirosra sütni. Hamar, kb. 15 perc alatt megsül. Azért figyelni kell. Nagyon finom, ropogós csigák lesznek belőlük.

7 megjegyzés:

  1. Nálunk is nagy kedvenc ez a sósság.

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, ez nálunk is nagyon bejönne:-)

    VálaszTörlés
  3. Isteni sós, a legnagyobb kedvenc nálunk. Érdemes kipróbálni hogy a töltelékbe tesztek egy kis pirosaranyat vagy ajvart. Nagyon feldobja ízben és szép piros szint kap! És ha meg akarja valaki gyorsítani a menetét, akkor elegendő fél órára a mélyhűtőbe betenni- kitünően lehet utána szeletelni!

    VálaszTörlés
  4. Bubule!

    Köszönöm a tippet, legközelebb kipróbálom!

    VálaszTörlés
  5. Mi is nagyon szeretjük és én is teszek bele pici pirosaranyat:))

    VálaszTörlés
  6. Kriszti, légyszi segíts nekem! Ha Húsvét vasárnapra szeretném, hogy legyen ilyen sós nassolnivaló a vendégeimnek, de egész délelőtt főznöm is kell, mennyivel előtte készíthetem el, hogy még vasárnap finom legyen? Ja, és mibe tároljam? Köszi előre is!!

    VálaszTörlés