"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. január 10., vasárnap

~ HABOS CITROMTORTÁCSKA CITROMBAN ~

 


 
 

 

 
 

 
 

 
 
 
 


Megint egy citromos desszert, mert ez Meyer citrom egyszerűen nem hagy engem nyugodni. Arra inspirál állandóan, hogy amíg lehet kapni, addig alkossak vele. Nagyszerű gyümölcs és igazán kifizetődő, hiszen majdnem dupla annyi citromlét rejt, mint a hagyományos társai. Valamint az íze is különleges szerintem. Szuper krémek, habok, torták és desszertek készíthetőek vele. Sőt én ilyenkor veszek belőle több kilót és a levét kifacsarva, jégkocka tasakba töltöm és ha teát készítek, akkor csak egy fagyott citromkockát a bögrébe pattintok és máris van citromos teám. Na, szóval, most egy habos krémet kevertem belőle és nem tálkákba tettem, hanem, hogy felhasználjam az üres héjakat, abba tálaltam az apró citromtortácskákat. Azért írtam tortácskákat, mert a krémek alján apró piskóta gömböcskék is vannak. Szóval nagyon finomak lettek és egyben dekoratívak is. Szerintem próbájátok ki, fogják értékelni...


Hozávalók: 5 db Meyer citrom, 1 tojás, 3 csapott evőkanál étkezési keményíő, 5-6 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 250 gr. mascarpone, 250 gr. tejszín, 1 csapott evőkanál zselatin, 1 csésze apró piskóta gömböcske, vagy 5-6 db. babapiskóta. 


Először a citromokat dolgozzuk fel. Alaposan megmossuk őket, majd szárazra töröljük. Egy éles késsel pont félbe vágjuk őket, majd citromfacsaróval kifacsarjuk belőlük a levet. Óvatosan tegyük ezt, hogy a héjak ne sérüljenek meg. Az üres héjakből kiszedjük a hártyákat, hogy csinos tálkákká váljanak.



A felfogott citromlevet egy lábosba töltjük, hozzá adjuk a tojás sárgáját, a cukrokat, az étkezési keményítőt és habverővel állandóan kevergetve felfőzzük és sűrű krémet főzünk belőle. A zelatint egy kevés vízben megáztatjuk, hogy megduzzadjon, majd a forró krémbe keverjük. Kevergetve feloldjuk benne. A krémet teljesen kihűtjük.

 


Amíg hűl a krém, addig a citromkelyhek aljából levágunk egy-egy vékony szeletet, hogy ne billegjenek, így majd szépen megállnak majd a tányéron. Mindegyik citromtálka aljába teszünk egy kevés piskóta gömböcskét, vagy darabolt babapiskótát.



A mascarponét tálba tesszük és egy kevés porcukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a citromkrémet. A tejszínhabot felverjük kemény habbá és azt is lazán beleforgatjuk a krémbe. A kész krémet habzsákba tesszük és megtöltjük vele a citromtátkákat. A tojásfehérjét 2 kanál cukorral kemény habbá felverjük és díszítésként a krémek tetejére nyomunk belőle. Zsebsárkánnyal megégetjük a hab tetejét. Citromhéjjal megszórjuk a desszertet és tálalásig behűtjük.




2021. január 6., szerda

~CSIRKE SATAY CHILIS MOGYORÓ SZÓSSZAL~

 


 
 

 
 

 

 

 


Az elmúlt napokban az ünnepekre elég sok magyaros ételt készítettem, úgy hogy éppen itt volt az ideje valami más, valami igazán izgalmas íznek. Szeretem a Thai konyhát, így most innen választottam. A Pinterest tele van jobbnál - jobb receptekkel, szinte alig lehet választani a sokszínű felhozatalból. Most egy csirkés receptre esett a választásom, amit meg kellett, hogy kóstoljak. Nem is akármilyen szósz dukált mellé, mint mogyoró... Remek párosítás és nagyon finom!


Hozzávalók: 1,5 csirkemell filé, 1 csésze sűrű kókusztej / 1/2 konzerv /, 2 evőkanál sűrű szójaszósz, 3 gerezd áttört fokhagyma, 1-1 kávéskanál őrölt kömény, koriander, gyömbér, valamint ízlés szerint só. Mogyoró mártás: 1 csésze sűrű kókusztej, 1 kanál sűrű szójaszósz, 1 kiskanál halszósz, 1/2 csésze amerikai mogyoró krémesre zúzva, 1 lime leve, 1 kiskanál chili pehely, 1 kanál barna cukor, 1 kiskanál őrölt koriander. Tálaláshoz: jázmin rizs, vágott petrezselyem, magozott chili paprika, vágott mogyoró, lime.


Először a csirkemellet pácoljuk be. Kisebb kockákra felvágjuk a húst, majd ráöntjük a kókusztejet, a szójaszósz. Hozzáadjuk a fokhagymapépet és a fűszereket. Jól átforgatjuk és lefedve, egy órát marináljuk, hagyjuk, hogy az ízek átjárják a húskockákat. Közben a fapálcikákat vízbe áztatjuk, a rizst megfőzzük. A mogyorómártáshoz a kókusztejet lábosba tesszük, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót. Kevergetve forrásig melegítjük. Ha elkészült a sűrű mártásunk, tálkába öntjük és kihűtjük. A marinált húsokat felfűzzük a fapálcikákra és a felforrósított rostlapon, pirulásik körbe sütjük őket. Tálaláskor rátesszük a húsnyársakat a rizsre, megszórjuk a vágott petrezselyemmel, a chili paprikával és a mogyorómártással forrón tálaljuk.


 


2021. január 3., vasárnap

~ MEYER CITROMOS PISKÓTA ROLÁD ~

 


 
 

 

 

 



A január és a február egy különleges citrusféle, a Meyer citrom szezonja. A Meyer citrom valószínűleg a citrom és a narancs természetes hibridje, erről árulkodik a külseje is: narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom. A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, és nagyon nagyon lédús gyümölcs. Itthon nem nagyon ismerik, sok zöldségesnél és hipermarketben egyszerűen a sima citromok közé keverve árulják, így nagyon kedvező áron juthatunk igazi különlegességhez, ha szemfülesek vagyunk. A citromoktól eltérő formája is elárulja a celebcitromot, mert sokkal gömbölyűbb, de ha óvatosan megtapintjuk, a puhább, vékonyabb héja is árulkodó. Ha pedig a jellegzetes fűszeres illatát is megérezzük, biztosak lehetünk, hogy a Meyer citrommal van dolgunk. Az íze elképesztően izgalmas-fűszeres: nem annyira savanyú, mint a hagyományos citrom, kicsit édeskésebb, de a narancsnál mégis savanykásabb. A nevét Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Forrás: Dívány... És most jöjjön a recept, amit hidd el,nem fogsz sutba dobni.


Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál kukorica keményítő, 3 kanál liszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 kanál víz, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom leve és reszelt héja. Hozzávalók a krémhez: 200 ml tejszín, 175 gr. mascarpone, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 kanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál porcukor. 


A piskótához a tojásokat a tálba ütjük, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot és nagyon habosra kikeverjük az egészet. Akkor jó, ha szinte kifehéredik a tojáshab. Ez után beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és a keményítőt. Óvatosan, hogy a tojáshab ne törjön össze, lazán beleforgatjuk. A végén beleöntjük a citrom levét és a reszelt héját. Egy gáztepsi méretű tepsibe sütőpapírt teszünk és piskótamasszát vékony rétegben belekenjük. 175 °C-fokon világosra kisütjük a tésztát. Mikor kisült, kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet. A mascarpone sajtot a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a citrom levét és reszelt héját és krémesre kikeverjük az egészet. A tejszínhabot kemény habbá felverjük, majd lazán beleforgatjuk a citromos krémbe. A kihűlt piskótáról lehúzzuk a papírt, majd a tepsibe porcukrot szórunk, erre fogjuk fektetni a piskótát. A piskótára kenjük a krémet, majd először hosszában félbe vágjuk a tésztát, utána pedig mindkét tésztacsíkot hat-hat részre vágjuk. Így fogunk kapni 12 db. habos piskóta lapocskát. Mind a 12 lapot óvatosan feltekerjük. A kész süteményeket tálra rendezzük és tálalásig behűtjük.

 



2020. december 29., kedd

~ SZILVESZTERI NÉGYSAJTOS ROPI ~

 

 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

 

 A Szilveszteri buli elképzelhetetlen lencse, virsli, hidegtál és valami finom ropogtatós nélkül. Sós sütemény mindenképp kell, hogy legyen az asztalon, ami segít felszívni a sok itóka nedvességét. Számtalan ízben és formában sütnek ilyenkor pogácsákat, sós rudakat vagy ilyen abszolút sajtos és roppanós ropikat. Ez a ropi négy féle sajtot tartalmaz, ezáltal tényleg brutálisan finom lett, nem beszélve arról, hogy porhanyós is. Indulhat a buli, mindenkinek Boldog Új Esztendőt kívánok!


Hozzávalók: 300 gr. liszt, 150 gr. vaj, 50 gr. zsír, 2 kanál sűrű tejföl, 200 gr. reszelt sajt vegyesen: Trappista, Gouda, Parmezan, Ammerlander, 1 csapott evőkanál só. Tetejére: 1 tojás, sajt, kömény, só, mák...


A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és gyors mozdulatokkal félkemény tésztát gyúrunk belőle. Pár percre betesszük a hűtőbe, hogy kissé lehűljön. A tésztát elfelezzük, majd lisztezett alapon két kb. 20 x 30 cm-es téglalapot nyújtunk belőlük. Egy éles késsel félcenti vastag csíkokra felvágjuk a tésztát, majd a csíkokat egyenesen egy sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. A tésztacsíkok tetejét átkenjük a felvert tojással, majd tetszés szerint megszórjuk őket sajttal, mákkal, sóval vagy köménnyel. 175 °C-fokon pirosra kisütjük a ropikat.

 


 


2020. december 23., szerda

~ RAFFAELLO PANNA COTTA ~

 


 
 

 
 
 
 
 



A nehéz ünnepi ételek után, a legjobb desszert egy panna cotta. Hűvös, könnyed és krémes. Jelen esetben kókuszos, hogy passzoljon a Karácsonyhoz. Nagyon könnyen elkészíthető, szinte el sem lehet rontani, és mindamellett egy elegáns desszert, ami a megjelenésével abszolút emeli a menüsor fényét. Egy óra alatt tökéletesen megdermed és 15 perc alatt készen is van. Nem csodálatos? Dehogy nem...


Hozzávalók 4 személyre: 250 ml tejszín, 250 ml zsíros tej, 1 evőkanál zselatinpor, 6 kanál kókusz reszelék, 3 evőkanál sűrített tej, ízlés szerint cukor, 1 csipet só. Díszítéshez: kókusz reszelék, Raffaello golyó.

 

A zselatint egy kb. 50 ml vízben elkeverjük és megvárjuk amíg megduzzad. Közben egy kisebb lábosba töltjük a tejet, a tejszínt majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Lassú tűzön felforrósítjuk a keveréket, de nem forraljuk fel. Ha jól felmelegedett, belekeverjük a megduzzadt zselatin. Addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad benne. Ez után a kész folyadékot kimérjük a desszertes poharakba és a pulton langyosra, majd a hűtőben dermedésig hűtjük letakarva. Tálaláskor megszórjuk a panna cotta tetejét egy kevés kókuszreszelékkel és mindegyik tetejére teszünk egy egy szem Raffaello golyót.  

 


ÁLDOTT, BÉKÉS, GYÖNYÖRŰ KARÁCSONYT KÍVÁNOK NEKTEK!


 

2020. december 18., péntek

~ DIÓ TALLÉR ~

 

 
 
 

 

 

 
 
 
Ha év közben nem is sűrűn, de ilyenkor Karácsonykor  elég sok sütit készítek. Főleg az ilyen kekszek kerülnek előtérbe, amikkel meg lehet tölteni a sütis dobozokat. Készülődés közben, vendégeket megkínálni, vagy csak uzsonnára egy pohár tejjel szerintem a legjobb édes falatok. Ez a keksz egy mutáció, avagy hogy igazítsunk egy régi kekszet új formába... Sima diós kiflicskék, más alakban. Szuper jó így is, hiszen az íze adott, csak laposabb kivitelű, viszont a pirult dió a tetején, még ad hozzá egy kis plusz élvezetet. Fémdobozba vele!


Hozzávalók: 200 gr. liszt, 100 gr. darált dió, 150 gr. hideg vaj, 4 kanál porcukor, 1 kanál vanília esszencia, 1 csipet só, 2 kanál sűrű tejszín. 


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztezett alapon kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastag lappá, majd kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk belőle a korongokat. A diós korongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. A korongok tetejét átkenjük egy maradék tojásfehérjével / biztos akad így ünnepek előtt /, és megszórjuk egy kevés vágott dióval. A sütőt bekapcsoljuk 175 °C-fokra és mikor már forró betesszük a sütit sülni. 12-15 perc alatt világosra megsütjük. Sütés után, mikor már nem forró a sütemény, porcukorban megforgatjuk őket.