Új évben mikor még itthon pihenünk, van idő reggel egy finom péksütemény megsütésére. Frissen, langyosan a legjobb első étek, egy forró kakaó kíséretében. Szeretem az ilyen nyugodt, bekuckózós reggeleket, amikor nem kell sietni, kapkodni. Egy meleg takaró, egy jó film és egy ilyen finom puha kalács... Kell ennél több?
Hozzávlók 8 darabhoz: 250 gr. sütemény liszt, 30 gr. cukor, 1/3 kocka friss élesztő, 120 ml tej, 30 gr. puha tea vaj, 1 tojás, 1 csipet só. Krémhez: 50 gr. cukor, 20 gr. kukorica keményítő, 1 csipet só, 250 ml tej, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 tk. vanília aroma, 1 kanál tea vaj. Továbbá: 50 gr. étcsokoládé csepp. Szóráshoz: porcukor.
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Kevés tejet öntünk rá, kevés cukorral megszórjuk és kiskanállal elkeverjük. Letakarjuk és megvárjuk amíg felfut kissé. Ez után hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a cukrot, a tojást, a vajat, a csipet sót. Közepesen rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Mikor kész, liszttel meghintjük, letakarjuk és egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a vanília krémet. Egy kisebb lábosba töltjük a tejet majd felmelegítjük, de nem forraljuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral, a csipet sóval, a kukoricakeményítővel. Kevés meleg tejjel kikeverjük, majd a többi tejhez keverjük habverővel. Kevergetve addig főzzük a krémet amíg pudingszerűvé besűrűsödik. Kihűtjük. A megkelt tésztát lisztezett lapon kinyújtjuk kb. 25x35 cm-es lappá. Rákenjük a kihűlt vaníliakrémet és megszórjuk a csokicseppekkel. Pár szemet tegyünk belőle félre majd a tekercsek tetejére.
Szorosan feltekerjük a tésztát, majd cérnával 8 egyenlő darabra felszeleteljük. Azért nem késsel, mert akkor lelapul a tészta és elveszti a magas formáját.
A tekercseket áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd lekenjük a tetejüket tejjel. Pár szem csokicseppel díszítjük és 15 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 175 C°-fokra, majd betesszük a tekercseket sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütjük őket. Sütés után langyosra hűtjük a péksüteményeket, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése