Amikor megkóstoltam ezt a kenyérre kenhető krémet, máris azt éreztem, hogy ez egy nagyon finom házi tepertőkrém. Jól elhittem, hogy tényleg az. Nagy tévedés volt. Ez nem az, aminek látszik, ugyanis ennek a kencének az alapja bizony, napraforgómag, más néven szotyi. Elhitted volna? Nem, ugye! Pedig de! A pirított szotyi legújabb újjászületése... Kóstold meg a varázslatot, érdemes! Egészséges alternatíva a vegetáriánusoknak is.
Hozzávalók: 250 gr. napraforgómag, 1 lila hagyma, 2 kanál mustár, 1/2 citrom leve, 6 kanál víz, 60 ml olaj, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, füstölt pirospaprika. Tálaláshoz: bagett, lila hagyma, koktél paradicsom, petrezselyemzöld, citromos tea.
A szotyit egy száraz serpenyőbe szórjuk, kissé megsózzuk, majd állandóan kevergetve szépen megpirítjuk. Arra ügyeljünk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a krémünk. Mikor szépen lepirultak a szemek, kiöntjük egy tányérra és teljesen kihűtjük. A lila hagymát apróra felkockázzuk a folyadékokat kimérjük, a citrom levét kifacsarjuk. Veszünk egy késes aprítót vagy egy botmixert és a magot beleszórjuk. Hozzáadjuk, a mustárt, a vizet, a citromlevet, az olajat, a fele aprított lila hagymát, majd a fűszereket is. A mixerrel krémesre zúzzuk az egészet. A krémet egy tálba szedjük, majd belekeverjük a maradék hagymakockát. Ha kell, utána ízesítjük és vízzel lazítjuk ha nagyon morzsásnak éreznénk. Tálalásig hűvösen tartjuk. Kínáljunk mellé bagettet, lila hagymát, koktélparadicsomot, vágott petrezselyemzöldet és az elmaradhatatlan citromos teát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése