"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2025. január 26., vasárnap

~ HAGYMÁS MÉZES-MUSTÁROS TARJA ~

 




















Nagyon szép tarját vettem, és kerestem hozzá valami különleges ízhatású receptet. Abban biztos voltam, hogy valami jó szaftban tocsogó étel legyen belőle. Bevallom két receptet ötvöztem hozzá. Az egyik egy kissé keleti ízhatású, a másik pedig egy klasszikus, méz és mustár kombó... A végeredmény magáért beszél. Hihetetlenül omlós, puha és szaftos húsétel lett belőle. Jázmin rizzsel és friss salátával kitűnő vasárnapi ebédet költhettünk el. 


Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet húsos tarja, 1-1 nagy fej lila, illetve vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 kanál sötét szójaszósz, ízlés szerint só és őrölt fekete bors. Öntethez: 100 ml olaj, 3 kanál mustár, 1 citrom leve, 3 kanál méz, 1 mokkáskanál só és őrölt fekete bors, 50 ml víz. Tálaláshoz: párolt jázmin rizs, friss saláta keverék vagy kovászos uborka, esetleg cékla...


A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd sózzuk, borsozzuk. A hagymákat megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük. Veszünk egy tepsit és a hagymát beleszórjuk. Rákanalazzuk a szójaszószt és kézzel jól öszekeverjük. Erre rakjuk rá a hússzeleteket. Egy kisebb tálba kimérjük az olajat, a mézet, a mustárt és a citromlevet. Alaposan kikeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Ezzel a mártással öntözzük meg a hússzeletek tetejét. Fóliával lezárjuk a tepsit, majd mehet az előmelegített, 220 C°-fokos sütőbe sülni 1 órára. Egy óra leteltével ellenőrizzük, hogy a hús valóban átpuhult. Ekkor levesszük a fóliát a tepsiről és visszatesszük a csökkentett, 180 C°-fokos sütőbe pirulni. Egyszer megfordítva a húsokat, szép pirosra megsütjük őket. A húsok alatt a hagyma krémesre fő és szinte mártássá alakul. Tálaláskor párolt jázmin rizsre szedjük a húst és bőven meglocsolva a hagymás szafttal kínáljuk. Friss saláta mixet vagy bármilyen savanyúságot adunk hozzá. Jó étvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése