"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. augusztus 4., vasárnap

~ MALFATTI SAJTMÁRTÁSBAN ~

 














Kolléganőm lelkes kertész, így nyár elejétől rendszerint megörvendeztet engem a spenót szüretével. Szinte hetente hoz egy nagy szatyor frissen szedett spenótot. Nagyon örülök neki, mert nagyon szeretem a levélzöldségekből készült ételeket. A spenót az egyik kedvenc. Számos recept van fent már vele a blogomon. Ez egy gyorsan elkészülő étel, ami könnyed és húsmentes. Készítsd el, mert biztos fog ízleni.


Hozzávalók: 400 g. friss spenót, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál vaj, 70 ml tej, 200 gr. apró kenyérkocka, 2 tojás, 50 gr. tejföl, ízlés szerint só, őrölt fekete bors. Sajtmártás: 300 ml tej, 100 ml víz, 3 kanál liszt, 250 gr. reszelt sajt / Trappista, Gouda, Karaván vegyesen, vagy amit szeretsz /, só, csipet szerecsendió. Tálaláshoz: reszelt sajt.


A hagymákat apró kockákra felvágjuk majd a vajon üvegesre pároljuk. Ha elkészül, lehúzzuk a tűzről és ráöntjük a tejet. A  spenótot megmossuk, majd sós vízben megfőzzük 10-15 perc alatt. Leszűrjük. A felét a tejföllel botmixerrel pürésítjük, a maradékot késsel felaprítjuk. A tejben ázott kenyérhez adjuk a spenótkrémet, a vágott spenótot, a tojásokat és fűszerezzük sóval, borssal. Alaposan összekeverjük, majd letakarva fél órát pihentetjük. Elkészítjük a sajtmártást. Egy serpenyőben kevés vajon zsemleszínűre pirítjuk a liszet, majd habverővel hozzákeverjük a tejet és a vízet. Lassú tűzön krémesre főzzük. A végén beleszórjuk a reszelt sajtot és kevergetve felolvasztjuk benne. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük a mártást. Lefedve tároljuk a tálalásig. Egy nagyobb lábosban sós vizet forrlunk, majd a spenótos masszából vizes kanállal galuskákat szaggatunk. Addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Akkor szűrőlapáttal kivesszük őket és egy vajas tálra tesszük őket. Tálaláskor sajtmártást szedünk a tányér aljára, ráültetünk 3-4 galuskát, majd megszórjuk a tetejét reszelt sajttal. Forrón tálaljuk. Jó étvágyat!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése