"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. július 15., hétfő

~ MÁLNÁS RIZSDESSZERT ~

 


















Berobbant a nyár, de úgy Isten igazából. Pokoli a hőség, szinte már elviselhetetlenül. Ilyenkor az ember jóval kevesebbet eszik nehéz ételeket, inkább kívánja a könnyed, zöldséges, gyümölcsös fogásokat. Mivel kezd érni a málna, hoztam egy üdítő, hideg desszertet, amit pillanatok alatt el lehet készíteni. Most málnával, de bármilyen bogyós gyümölccsel kiváló lehet.


Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze kerek szemű rizs, 2 csésze víz, 2,5 csésze tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 kanál vaj, 4-5 kanál cukor / opcionális /, 100 ml. tejszín. Málna zselé: 2 csésze friss málna, 4 kanál cukor, 1 lap zselatin. Díszítéshez: citromfű.


A rizst alaposan megmossuk, majd egy kisebb lábosba szórjuk. Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot. Feltesszük lassú tűzön főni fedő alatt. Mikor a vizet szinte teljesen magába szívta, hozzáadjuk a tejet, a vajat, a vaníliás cukrot és néha átkeverve puhára, krémesre főzzük. Mikor elkészült, kihűtjük. Amíg fő a rizs, addig elkészítjük a málnazselét is. A málnát egy kisebb lábosba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot és kevergetve megfőzzük. A végén beletesszük a lapzselatin és feloldjuk benne. A málnazselét is kihűtjük. A tejszínt kemény habbá felverjük és lazán beleforgatjuk a kihűlt rizsbe. Veszünk 4 desszertes kelyhet, majd elosztjuk benne a fele mennyiségű tejberizst. Erre jön a málnazselé, amiből egy keveset visszatartunk majd a desszert tetejére. A málnás rétegre kanalazzuk a megmaradt tejberizst. A desszert tetejére teszünk egy kevés málnazselét, pár szem málnát és a citromfüvet. Fóliával letakarjuk a kelyheket és tálalásig, behűtve tarjuk. Mennyei édesség! Kóstold meg!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése