"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. július 7., vasárnap

~ PUHA SÓS RUDAK ~

 





















Mikor Horvátországban járunk, kedvenc pékségeink vannak. Illetve talán inkáb úgy mondom, hogy mind az. Olyan finom, puha kenyereket, kifliket, édes kalácsokat sütnek, nem beszélve a túrós és spenótos rétesükről. Szóval, hiába van kánikula, azért is bekapcsoltam a sütőt. Reggel van korán, még lesz ideje a konyhának lehűlnie. A sülő kifli illata mindent megér. Tea vajjal és egy jó pohár hideg tejjel, a legjobb ami történhet velünk reggel. Nagyon hasonlít az íze a cirkuszi sós perechez. Mennyei! Kóstold meg!


Hozzávalók 8 darabhoz: 400 gr. liszt, 1/3kocka friss élesztő, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 250 ml tej, 65 ml olaj, 1 kávéskanál ecet. Sós mártóka: 2 teáskanál liszt, 1 teáskanál só, 4-5 evőkanál víz, 1 késhegynyi sütőpor / tejszín sűrűnek kell lennie /.


A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belekeverjük a sót és a cukrot. A fele mennyiségű langyos tejben elkeverjük az élesztőt egy csipet cukorral és felfutatjuk. A megmaradt langyos tejhez keverjük az olajat és az ecetet. Ne ijedj meg, össze fogja rántani az ecet a tejet és túróssá, darabossá válik. Mikor az élesztő felfutott, beleöntjük a lisztbe az ecetes-olajos tejjel együtt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Akkor van készen a tészta, ha elválik a kezünktől és a táltól is. Kivesszük a tésztát, a tál alját kissé beolajozzuk, majd visszatesszük. Letakatjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, elosztjuk 8 egyenlő részre és gombócokat formálunk belőlük. A munkafelületet vékonyan beolajozzuk, majd minden gombócot egyenként, vékony lapostányérnyi kőrré nyújtunk ki. Ez után szorosan feltekerjük a tésztát, és úgy hagyjuk egyenesen. A kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarva 1/2 órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 C°-fokra, majd betesszük a kifliket sülni. Amíg sülnek, addig kikeverjük a sós mártókát. Mikor a kiflik már szép pirosak, a folyékony sóval áthúzzuk a tetejüket és visszatoljuk őket 2-3 percre a sütőbe. Mikor kisültek, vékonyan olajjal átkenjük a kiflik tetejét. Vajjal, tejjel, frissen, langyosan tálaljuk. Jó étvágyat!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése