"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. augusztus 18., vasárnap

~ PROFITEROL ~

 
















A legfinomabb desszertek egyike. Csodálkoztam, hogy még nincs fent a receptjeim között. Gyorsan pótoltam. Kissé macerás, de megéri elkészíteni. Nagyon remek összhang. 

Hozzávalók a tésztához: 250 ml víz, 125 ml tej, 120 gr vaj, 1 kanál cukor, 1 csipet só, 6 tojás, 260 gr liszt.

Krém: 500 ml tej, 40 gr. kukorica keményítő, 3 tojás sárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 70 gr. cukor, 250 ml tejszín.

Csokoládémáz: 250 ml tej, 225 gr étcsoki, 2 lap zselatin.


A vizet, a tejet, a cukrot és a sót egy lábosba töltjük és felforraljuk. Kevergetve hozzáadjuk a lisztet, csomómentere keverjük és addig főzzük amíg elválik az edény falától. Kihűtjük. Habverővel egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Sima végű habzsákba teszük a tésztát, majd sütőpapíros tepsire diónyi halmokat nyomunk. Felvert tojásal lekenjük a tetejüket, majd 180 C° fokos sütőben pirosra sütjük benne a fánkokat. Rácson hagyjuk lehűlni. Elkészítjük a krémet. A tej 3/4 részét felfőzzük. A maradék tejben elkeverjük a sárgájákat, a keményítőt, a kétféle cukrot. Ezzel a keverékkel, besűrítjük a forró tejet. Puding állagúnak kell lennie. Lefedve kihűtjük a krémet. A tejszínt felverjük és a kihűlt krémbe lazán belekeverjük. Habzsákba tesszük a hideg krémet. A fánkok alján késsel kis lyukat készítünk és betöltjük a krémmel. A tejszínt összemelegítjük a csokoládéval, beletesszük a zselatin lapot, hogy feloldódjon benne. A fánkok tetejét megmártjuk a csokiban. Díszítésként aprított pisztáciával megszórjuk. Tálalásig hűvös helyen tartjuk. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése