"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. május 26., péntek

~ GOMBÁS " HURKA " ~

 
















Van egy nagyon kedves hölgy, gasztroblogger, nevezetesen Stőhr Gréta, aki fantasztikus videókkal jelentkezik napról-napra az Instagram oldalán. Kellemes hangszínével, alámondásos videóival mutatja be a receptjeit, egy kis történettel mefűszerezve. Engem nagyon megfog minden alkalommal, mikor látom őt alkotni. Nála csak vegetáriánus receptek vannak, de így is találok magamnak fantasztikus alkotásokat, recepeteket. Megnyugtat a hangja, sugárzik a rövid videóiból a mérhetetlen nyugalom, és az étel iránti tisztelet. Szóval szuper a hölgy, engem lenyűgöz... Tőle hoztam ezt a receptet, ami egyszerűen zseniális! Ha szereted a gombát, vagy a májas hurkát, akkor ne tétovázz, rögtön süsd meg mert baromi finom étel. Gréta, köszönöm az ötletet és a megosztott receptet! Furcsa, de tényleg májas hurka íze van...


Hozzávalók 4 személyre: 500 gr. barna csiperke gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kanál zsír, 1 bögre bulgur, 3 kanál zsemlemorzsa, 8 db. kerek rizslap, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, 1-1 kávéskanál majoranna, kakukkfű, szárított petrezselyem, őrölt pirospaprika. A lekenéshez: 2-2 olaj és ketchup. Tálaláshoz: igény szerint főtt burgonya, párolt bulgur, párolt lila káposzta vagy saláta.


A bulgurt egy kevés olajon lepirítjuk, majd másfélszeres vízzel felöntve, kissé megsózva, puhára pároljuk. Kihűtjük. A gombát vízzel leöblítjük, megtöröljük, majd felszeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon lesütjük a gombát. Kihűtjük. A hagymákat felkockázzuk és olajon azt is lepirítjuk. Akkor jó, ha megpuhul teljesen és kap egy kis színt. A kihűlt gombát késsel vagy géppel felaprítjuk, szinte pépessé zúzzuk, hozzáadjuk a bulgurt, a sült hagymát, a zsemlemorzsát és a fűszereket. Kézzel alaposan kikeverjük. Massza állagúnak kell lennie. A rizslapot megmártjuk egy lapostányérnyi vízben, a pultra tesszük és kb. 3 púpos evőkanálnyi gombamasszát teszünk a felénk közelebb eső rizstészta aljára. Oldalt ráhatjuk a már megpuhult lapot a töltelék mindkét szélére, majd óvatosan feltekerjük az egészet. Vigyázzunk, mert könnyen szakad! Olajos tányérra helyezzük a kész tekercseket, nehogy leragadjanak.






Mikor mindet betöltöttük, először olajjal kenjük át a tekercsek tetejét, majd egy jó minőségű ketchuppal. Olajozott, sütőpapíros tepsibe helyezzük a " hurkákat ", majd előmelegített sütőben, 180 C°-fokon pirulásig sütjük őket. Főtt burgonyával, párolt lila káposztával, vagy bulgurral és salátával tálaljuk.










1 megjegyzés: