"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. május 6., szombat

~ GÖRÖG CITROMOS HÚSGOLYÓ RIZSTÉSZTÁVAL ~

 


















Délután mikor haza érek a munkából, már nem sok energiám van a konyhában tevkénykedni, viszont ildomos meleg ételt enni, legalább egyszer a nap folyamán. Ilyenkor valami gyors receptet választok, ami közel fél óra alatt elkészíthető. Most erre a pikáns, citromos Görög húsételre esett a választásom. Tényleg fél óra alatt elkészült, és merem állítani, hogy nagyon finom lett. Görögország ikonikus gyümölcse a citrom. Elég sok ételhez használják, legyen az leves, saláta, tengeri étel, hús, pite vagy desszert. Jelen esetben a húshoz is, és a körethez is felhasználtam egy-egy darabot belőle. Ettől lett igazán pikáns és friss az étel íze. Lássuk, hogyan is készült...


Hozzávalók 4 szeméyre: 500 gr teljes értékű darált hús, 1 kisebb póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4-5 kanál olíva olaj, 1 tojás sárgája, 1 csésze pankó morzsa, 1/2 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint só, 1-1 csapott kávéskanál őrölt fekete bors, őrölt cayenne bors, füstölt piros paprika. Továbbá: 1 csésze húsleves, 1 csésze fehérbor, 1/2 csésze víz, 50 gr. vaj, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 citrom. Tálaláshoz: 1 csomag rizstészta, 1/2 citrom reszelt héja és leve, só.


A darálthúst tálba tesszük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a tojás sárgáját, a morzsát, a citrom reszelt héjás és levét, a póréhagyma felét felaprítva és két gerezd fokhagymát lereszelve. Alposan kikeverjük, majd vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk a húsmasszából. Egy teflon serpenyőben az olíva olajat felhevítjük, majd a gombócokat megpirítjuk benne, Mikor körben megpirultak, kivesszük őket a serpenyőből és melegen tatjuk. A visszamaradt olajhoz hozzáadjuk a vajat, majd beletesszük az aprított póréhagyma másik felét, a másik két reszelt fokhagymát és lepirítjuk. Mikor megpirult, hozzáadjuk a felszeletelt citromot és azt is lepirítjuk a hagymás alapon. Ez után ráöntjük a bort, a levest, a vízet, majd sózzuk és borsozzuk. Visszatesszük a lébe a húsgolyókat, rászórjuk a vágott petrezselymet és letakarva 25 percig pároljuk az ételt. Közben a rizstésztát egy kevés olajon lepirítjuk, felöntjük másfélszeres vízmennyiséggel, sózzuk és ráöntjük a fél citrom levét és reszelt héját. Lefedjük és puhára pároljuk. Tálaláskor a risztésztára halmozzuk a szaftos húsgolyókat, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk az ételt. Aki szereti, görög joghurtot is adhat hozzá. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése