"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. április 21., péntek

~ KÍNAI ANANÁSZOS CSIRKE ~

 
















A Távol-Keleti konyha az egyik kedvenc ízvilágom. Sosem gondoltam volna, hogy az édes íz összefér a sóssal, a csípős a savanyúval és a ropogós falat a szósszal. Mind olyan katyvasznak hat, de mégis olyan izgalmat rejt a tányéron, hogy minduntalan visszatérünk eme íz kombinációkhoz. Legalábbis én, és akiket megkóstoltatok velük. Minap voltunk a fiammal egy autentikus Kínai étterembe,, Budapest Kínai negyedében. Nem csalódtunk... Rengeteg étel, szinte nem is tudtunk választani a rengeteg textúra, íz és szín között. Mind ezek egy tányéron szerepeltetve. Szóval, ha szereted ezt a világot, ne tétovázz, légy egy ilyen étterem ilusztis vendége. Hogy hozzam itthon ennek az érának az ízvilágát, főztem egy kínai ételt. Édes és savanyú, csípős és roppanós. Melegen ajánlom megkóstolni.


Hozzávalók 4 személyre: 1 egész csirkemell filé, 2 szál dundi újhagyma, 1 nagyobb piros kaliforniai paprika, 1 doboz ananász konzerv, 2 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi friss gyömbér, 4 kanál olaj, 1 kisebb magozott chili paprika, 3 evőkanál kukorica keményítő, 1 kiskanál füstölt fűszerpaprika. Mártás: 3 evőkanál szója szósz, 3 evőkanál hoisin szósz, 3 evőkanál ketchup, 1 evőkanál barna cukor, 1 csésze ananászlé, 1/2 csésze víz, só ízlés szerint. Tálaláshoz: zöld újhagyma szára karikára vágva, 1 evőkanál szezámmag.


A csirkemellet közepes kockára felvágjuk majd sózzuk és rászórjuk az étkezési keményítőt és a füstölt pirospaprikát. Egy nagyobb teflon serpenyőbe kanalazzuk az olajat, felforrósítjuk, majd rádobjuk a csirkemell kockákat és lepirítjuk benne. Mikor szép pirult kérget kapott a hús, kiszedjük és melegen tartjuk. Teszünk a serpenyőbe még egy kevés olajat, majd a felkarikázott újhagymát sütni kezdjük benne. Pár perc múlva mehet a hagymához a felkockázott piros kaliforniai paprika, az aprított chili paprika, az ananász, a reszelt gyömbér és a fokhagyma. Állandóan kevergetve lepirítjuk az egészet. Míg pirulnak a zöldségek, addig a mártást kikeverjük. Ha a zöldségek is szépen lepirultak, mehet vissza a serpenyőbe az elősütött csirkemell is. Összeforgatjuk az egészet majd hozzáöntjük a mártást. Kevergetve összefőzzük az egészet. Ha kell, mert nem elég sűrű a mártás alatta, akkor egy kevés vízzel kikevert kukoricakeményítővel sűrítjük az étel mártását. Tálaláskor meghintjük az ananászos húst a vágott újhagymaszárral és a szezámmaggal. Forrón tálaljuk, jázmin rizzsel.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése