"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. április 16., vasárnap

~ MINI EPERTORTA SÜTÉS NÉLKÜL ~

 


















Egy kis kora nyári fíling eperrel. Igaz, ez még nem szabadföldi, napsütötte eper, de a színe és a lágyabb íze máris idevarázsolta a kezdő nyár aromáját. Ránézni is napsütéses, nem hogy megenni. Lám, sütés nélkül is lehet remek desszerteket alkotni. Mondjuk vonatkoztassunk el a fóliával való pepecseléssel, mert az súlyos perceket vett el, az amúgy pikk-pakk elkészülő desszertről. A tengeren túl ezt oly módon oldják meg, hogy szettben lehet kapni a méretre vágott fóliát, a hozzá illő tálkákkal együtt. Itthon örüljek, ha kapok egyáltalán desszert fóliát tekercsben. Na, szóval, a pepecs megérte, mert kárpótolt a látvány és az íz. Nem elhanyagolandó tényező... Éljen a desszert fólia!


Hozzávalók 6 személyre: 120 gr. Gullón zero keksz, 40 gr. vaj, 250 gr. friss eper, 250 gr. mascarpone, 175 gr. natúr krémes joghurt, 150 ml. tejszín, 3-4 kanál porcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1 cs. vaníliáscukor, 1 evőkanál por zselatin. Tetejére: 100 gr. friss eper, ízlés szerint porcukor, 1 evőkanál citromlé, 1 csapott evőkanál por zselatin. Továbbá: 50 ml. tejszín, eperkocka.


A kekszet egy zippes zacskóba tesszük és és porrá zúzzuk. A vajat megolvasztjuk és a kekmorzsához keverjük. Vizeshomok állagúnak kell lennie. Veszünk hat kis desszertes tálkát, vagy fólia és pohár segítségével mi legyártjuk a kelyheket. A kelyhekbe beleillesztjük a fólia hengereket. A kelyhek aljába elosztjuk a kekszmorzsát, majd jól lenyomkodjuk őket egy pohárka aljával. Ez lesz a desszert alapja. A mascarponét egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a joghurtot, a porcukrot, vanília cukrot, a citrom levét, reszelt héját és a 3-4 evőkanál vízben megáztatott és felmelegített zselatint. Alaposan kikeverjük, majd a végén lazán beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is. A formák oldalára szeletelt epreket tapasztunk majd a kész krémet elosztjuk a kekszes alapokra. A maradék eperet botmixerrel pürésítjük, kevés cukorral édesítjük, majd ebbe is belekeverjük a felmelegített zselatint. Az epervelőt ráöntjük a krémek tetejére, majd 2 óra alatt kidermesztjük a desszertet. Tálaláskor eperkockákkal és tejszínhabbal feldíszítve tálaljuk. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése