"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. április 8., szombat

~ RÉPATORTA ~

 




















Húsvétkor répatorta a menő. Évekkel ezelőtt muffin formában sütöttem sárgarépával készült süteményt, és emlékeztem, hogy nagyon ízlett. Gondoltam idén tortaformában készítem el, jó sok krémsajtos tejszínes töltelékkel. Ez valami mennyei sütemény! A sárarépa íze nem dominál benne, inkább olyan szaftossá teszi a kevert tésztát, hogy még magában is élvezet az evése, nem hogy a selymes krémes töltelékkel a nyakán... Szóval ha szeretnél egy finom, nem gejl tortát enni, akkor ezt készítsd el a Húsvéti ünnepre. Meglátod, mindenkinek nagyon fog ízleni.


Hozzávalók egy 8 személyes tortához: 100 gr. barna cukor, 50 gr. kristálycukor, 100 ml étolaj, 2 tojás, 140 gr. finom liszt, 70 gr. durvára vágott dió, 4 evőkanál kókuszreszelék, 1/2 zacskó sütőpor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, 1/2 narancs reszelt héja és kifacsart leve, 200 gr. reszelt sárgarépa, csipet só. Krém: 500 gr. mascarpone, 200 ml tejszín, 2-3 evőkanál porcukor.


A sárgarépákat meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük. A kétféle cukrot az olajjal elkeverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is. Durvára törjük a diót, majd egy tálban összekeverjük a lisztet, a diót, a csipet sót, a sütőport, és a fahéjat. Elkeverjük. A száraz hozzávalókat, összekeverjük a nedves hozzávalókkal, majd a végén belekeverjük a reszelt sárgarépát is. A kész masszát elfelezzük és belesímítjuk egy sütőpappírral bélelt 18 cm-es kerek sütőformába. Előmelegített sütőben, 175 C°-fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e. Mikor megsült, rácsra tesszük, kihűtjük és lapjában félbevágjuk minkettőt. Kikeverjük a krémet, majd betöltjük vele a tortát. Pirított dióval, reszelt sárgarépával és ehető virággal feldíszítjük. Tálalásig behűtjük. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése