"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. május 24., szerda

~ MARCIPÁNOS MANDULÁS KIFLI ~

 





















Elég furán fog hangozni így nyár elején, de megmaradt Karácsonyról egy-egy adag nyers marcipán masszám, illetve darált mandulám. Gondoltam nem várom meg az idei sátoros ünnepet, felhasználom addig amíg nem megy tönkre. A marcipános kifli pont ugyan olyan finom májusban is mint decemberben. Ugye, hogy igazam van. 


Hozzávalók a tésztához: 250 gr. liszt, 100 gr. hideg vaj, 2 kanál fagyos zsír, 3 nagy kanál tejföl, 1 csipet só, 3 kanál cukor, 1/2 csomag sütőpor. Töltelék: 100 gr. darált mandula, 250 gr. nyers marcipán massza, 3 kanál víz, 1 kanál amaretto likőr, 3 kanál porcukor. Tetejére: 1 tojás sárgája, 1 kanál tej, 2-3 kanál mandula pehely. Szóráshoz: porcukor.


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva egy fél órára a mélyhűtőbe tesszük dermedni. Közben elkészítjük a tölteléket is. A darált mandulát egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a marcipán masszát, majd a kétféle folyadékot és a porcukrot is hozzáadjuk. Sűrű masszát keverünk belőle. A lehűlt tésztát ketté vesszük, majd egyenkét kb. 40 cm sugarú kőrré kinyújtjuk. 12 szeletre felvágjuk a tésztát. Mindegyik szélesebb tésztarész aljára teszünk egy kb. kisujjnyi nagyságú töltlék kupacot, majd lazán feltekerjük kifli alakúra. A kész kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a tejes tojássárgájával és rászórunk egy kevés mandulapelyhet. Előmelegített sütőben, 180 C°-fokon világosra, kb. 15-20 perc alatt kisütjük őket. Porcukorral meghintve tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése