"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. október 26., kedd

~ TÖRÖK ALMÁS PITE ~

 

 
 


 

 

 

 

 

 

 
 

 
 
Beköszöntött az ősz, jöhetnek az almás receptek. A legjobb az almás pite, de néha jó más formában is megkóstolni. Ezt a receptet a YouTube-on találtam. Először arra gondoltam, hogy ez egy élesztős kelt tészta, de aztán elolvasva a receptjét, ez bizony csak egy sütőporos változat. Maga a formája tetszett meg, olyan cukik voltak azok az aranyló rózsabimbó alakú sütemények. Tetszett a technikája, szerintem túróval és mákkal is ki fogom próbálni. Reggelire vagy akár uzsonnára is remek fogás, egy nagy bögre tejjel...
 
 
Hozzávalók 6 darab süteményhez: 60 gr. natúr joghurt, 2 evőkanál tej, 1 tojás fehérje, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 175 gr. liszt, 5 gr. sütőpor, 40 gr. olvasztott vaj. Töltelék: 1 nagyobb alma, 15 gr. vaj, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál fahéj, 1/2 citrom leve. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kanál tej. 


Egy tálba tesszük a joghurtot, majd hozzáadjuk a tejet, a tojásfehérjét, az olvasztott vajat, a cukrot és a sót. Habverővel simára keverjük, majd hozzászórjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha a tál szép tiszta és minden felszedett a rugalmas tészta. Letakarjuk és fél órát pihentetjük. Addig az almát meghámozzuk és káposzta reszelőn lereszeljük. Máris ráöntjük a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat a cukorral és a mézzel, majd rátesszük az almát és addig pároljuk kevergetve, ameddig a nedvesség eltűnik alóla. Fahéjjal fűszerezzük, majd teljesen kihűtjük. 
 



A pihentetett tésztát lisztezett lapra tesszük, majd elosztjuk 6 részre. A tésztadarabokból gombócokat készítünk, majd letakarjuk egy fóliával 10 percre. 




A gombócokat kinyújtjuk kb. 13-15 cm-es kőrré és a felén eső részére teszünk egy adag almatölteléket. Kissé háromszög alakra formázzuk, így könnyebb lesz a sütemény formázása. Egy éles késsel a töltelék vonalában elvágjuk a tésztát.




Szépen kőrben ráforgatjuk a tésztát a töltelékre. Nekem 4 fordítás volt. A széleket lenyomkodjuk.


 



 Mikor ezzel megvagyunk, készbe vesszük a tésztakúpokat és az alját kissé összenyomva sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.


 



 Tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük őket, majd mehetnek a 180 C°-fokos sütőbe sülni kb. 20 percre. Mikor szép aranysárgára sültek akkor elkészültek. A tepsin hagyjuk őket kihűlni. Tálaláskor porcukorral meghintjük az almás kúpokat úgy kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése