"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. október 20., szerda

~ PALÓC LEVES ~

 

 

 

 

 

 
 
 

 



 Mikor beköszönt az ősz, és hidegre fordul az idő, egyre több levest eszünk. Valahogy jól esik a forró levest kanalazgatni, szinte azonnal átmelengeti az ember testét. Kedveljük a krémleveseket, a zöldséges vagy a húsos, laktató fajtáit. Ez a leves az utóbbi kategória, mert jó tömény, tele zöldséggel és hússal. A tejföl és a kapor pedig olyan finom pikáns ízt kölcsönöz neki... Egy jó nagy tányér belőle és máris jól lakhatunk tőle. Leves után jöhet valami desszert, és máris ki lehet pipálni az ebédet. 

 

 Hozzávalók egy fazékhoz: 800 gr. sertés lapocka, 800 gr. sárga vajbab, 1 nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb fehérrépa, 3 nagyobb burgonya, 2 vöröshagyma, 4 gerezd duci fokhagyma, 2 nagy babbérlevél, 4 kanál zsír, 1 evőkanál paradicsompüré, 1-1 kávéskanál őrölt kömény, pirospaprika, őrölt fekete bors, 400 gr. sűrű tejföl, 3 kanál liszt, 1 nagy csokor friss kapor. Tálaláshoz: tejföl, citrom. 


A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd vékonyan csíkokra felvágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk és nagyobb fazékban a felforrósított zsíron lepirítjuk. Kevergessük meg néha , nehogy leégjen. Mikor a hagyma kissé lepirult, akkor rádobjuk a húst és azt is lepirítjuk a hagymás zsíron. A fazekat félre húzzuk és hozzáadjuk a húshoz a pirospaprikát, a paradicsompürét, a köménymagot, a borsot, és egy kevés sót. Lefedve, takarékon majdnem puhára főzzük. Mikor már majdnem kész a hús, akkor adjuk hozzá a felvágott répákat, a nagyobb kockára darabolt burgonyát és a vajbabot. Felöntjük vízzel, hogy alaposan ellepje, majd utána sózzuk a levest és beledobjuk a babérleveleket is. Készre főzzük az egészet. Mikor megpuhult a levesben minden, a tejfölt kikeverjük a liszttel csomómentesre majd teszünk a leves levéből hozzá egy keveset és ezzel habarjuk be. A végén hozzáadjuk a felaprított friss kaprot is. Forrón tálaljuk.

 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése