"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. július 23., péntek

~ TÚRÓGOMBÓC POHÁR DESSZERT ~

 

 

 

 

 

 

 

 


 Abszolút a túrógombóc finom íze köszön vissza ebből a poharas desszertből. Krémes túrókrém, édes tejföl réteg és ropogós morzsából állnak össze a rétegek. Kellemes hűvös desszert egy könnyed ebéd vagy vacsora után. Alig fél óra alatt összedobható, és a pirult morzsát kell csak rászórni a tálalás előtt. Ezt azért csak a tálalás előtt, hogy tejföl nedvessége ne rontsa el a morzsa roppanós állagát. 


Hozzávalók 4 személyre: 300 ml. tej, 3 kanál búzadara, csipet só, 3 kanál cukor, 250 gr. friss túró vagy Ricotta, ízlés szerint porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 200 ml. tejföl + porcukor, zsemlemorzsa, csipet fahéj, 1-2 kanál olaj.


A tejet lábosba töltjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot és a búzadarát. Kevergetve híg tejbegrízt főzünk belőle. Kihűtjük. Mire kihűl, krémessé válik. Minél lágyabb a tejbegríz, annál krémesebb lesz a túrós krémünk. Nem tanácsos kemény, sűrű grízt főzni, mert akkor fojtós lesz a krémünk. A tejfölbe belekeverjük a porcukrot ízlésünknek megfelelően, a zsemlemorzsát pedig megpirítjuk az olajon majd abba is teszünk egy kevés cukrot és egy csipet fahéjat. Mikor kihűlt a gríz, hozzákeverjük a villával kikevert túróhoz, majd cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal ízesítjük a krémet. Desszertes poharak aljába elosztjuk a túrós grízes krémet, erre jön az édes tejföl réteg. Behűtjük. Közvetlen tálalás előtt a ropogós morzsát rászórjuk a desszertek tetejére.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése