"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. december 12., csütörtök

~ SZECSUÁNI CSIRKE ~

















Egy klasszikus Távol keleti étel a Szecsuáni csirke. Szeretem ezt az ízvilágot, bejön a savanyú az édessel, a csípős a sóssal, meg az a temérdek különleges fűszer és szósz, amit belepakol az ember ezekbe a kajákba. A másik érdem ami mellette szól, a rapid gyorsasággal való elkészülése. Áldásos hozzávaló a wok is, ami kimondottan ezekhez az ételekhez nélkülözhetetlen. Baromira fel lehet forrósítani és szinte percek alatt megpirul benne a hús is, és a zöldség is. Az utóbbi roppanós is marad ennek köszönhetően. Ha gyorsan kell valami finom és ütős kaja, akkor általában ehhez nyúlok.


Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirkemell, 1 tojás, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 nagyobb csípős zöldpaprika, 1 körömnyi gyömbér, 1 üveg bambuszrügy, 1 nagyobb sárgarépa, 1/2 csésze zöldborsó, 2-3 kanál olaj, 1 kanál szezám olaj, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő, 2-3 evőkanál szója szósz, 1 kanál csípős paprika krém, 200 ml. víz, só, egy csipet barna cukor, őrölt fekete bors, 1 evőkanál szezámmag.


A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd nagyon vékonyan, ferdén felszeleteljük. Egy tálba tesszük, ráütjük a tojást és rászórjuk a keményítőt. Ízesítjük sóval, egy csipet borssal. Elkeverjük az egészet és 20 percig pácoljuk. A wok serpenyőbe tesszük a kétféle olajat, felforrósítjuk, majd a nagyobb darabokra vágott hagymát elkezdjük benne pirítani. Mikor kezd pirulni, hozzáadjuk a csirkemell csíkokat. Addig sütjük, amíg teljesen kifehéredik. Közben a répát felszeleteljük hosszában vékonyan, majd lapos csíkokra felvágjuk. A bambuszt leöblítjük, a paprikát kimagozzuk és nagyobb kockákra felvágjuk. Mehet a serpenyőbe minden zöldség és a reszelt gyömbér. Folytonos kevergetés közben lepirítjuk az egészet. Akkor jó, ha a hús puha, a zöldségek roppanósak. Mikor ezzel megvagyunk, kiöntjük a serpenyőből, kissé kitöröljük azt és vissza tesszük a tűzre és beleöntjük a vizet. Belekeverjük a csípős paprika krémet, a szója szószt és egy csapott kávéskanál keményítőt, amit kevés, 2-3 evőkanál vízben feloldottunk. Sózzuk, cukrozzuk és felfőzzük a szószt. A kész csirkét beleborítjuk a szószba és átforrósítjuk az egészet. Szezámmaggal megszórva, párolt rizzsel tálaljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése